Снимка: архив Булфото
fallback

Свещеници и миряни събират подписи в петиция срещу предстоятеля на храм "Св. Ал. Невски" архимандрит Дионисий. Те настояват той да бъде низвергнат и разжалван до редови мирянин.

Причината е зарята, която той организира навръх Великден, както и това, че е давал светото причастие с ръка на Велика Събота.

Заради прегрешенията на архимандрита днес свещениците от катедралния храм отказаха да служат света литургия за Гергьовден заедно с него. Те вече са разговаряли с патриарха и чакат решение на Светия Синод дали ще освободи Дионисий от задълженията му в храма.

Oще по темата
Днес архимандритът служи светата литургия за празника без двамата свещеници към храма Антоний и Костадин, съобщи БНТ. Двамата дякони също не взеха участие в богослужението, а да помага на архимандрита беше дошъл отец Харалампи от Видинска епархия.

Двамата свещеници обясниха решението си с това, че архимандрит Дионисий е извършил редица канонични нарушения, че се държи зле с подчинените си и дори с тези над него.

"Той дори към светейшия патриарх няма смирение, показва несмирение", обясни свещеник Антоний Милушев, ефимерий в катедралния храм. Според свещеник Костадин, също ефимерий в "Св. Ал. Невски", Дионисий е обидил патриарха на Великден с думите си "Няма ли да се уеднаквим ". "Архимандрит се опитва да прави забележка на първойерарха на Българската православна църква", възмутен е свещеник Костадин.

Свещениците казват още, че зарята за Великден била най-малкият проблем. Най-много ги боли за поругаването на тялото Христово при причестяването на Велика Събота.

"Дионисий реши да го раздава в ръцете на хората", обясни свещеник Антоний. ”Хлябът - тялото Христово, падал на земята, един човек без да знае дори си тръгнал с него", възмутен е той.

Свещеник Костадин допълни, че тялото Христово ръка в ръка не съществува като чин.

Вчера свещениците са се срещнали с патриарх Неофит и са му казали своите притеснения. Сега очакват решението на Синода дали архимандрит Дионисий ще остане в храма или не, за да решат какво да правят.

Свещениците са готови да напуснат храма, ако Дионисий остане в него.

Архимандритът пък коментира недоволството срещу него лаконично.

"След цялата тази кампания, която аз не я намирам за подходяща в този период, няма да говоря изобщо, както казва книга Макавейска, която и Негово Величество цитира редовно - когато му дойде времето ще говоря", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 7 години

До ВрабчеАз не съм праведен ни най-малко но ето аз как разбирам нещата и се старая да не греша. Вярата и църквата са две съвсем различни понятия. Когато един човек прочете Библията разбира точно това. Искаме църква която да е в синхрон с Вярата. В деня на Страшния Съд ще бъдем съдени според делата. А кой от коя църква е бил няма да има никакво значение. Бог гледа на сърце а не на религия. Религията е почти винаги в разрез със Вярата. По плодовете ще ги познаете - ИСУС ХРИСТОС!!!

37

Анонимен

преди 7 години

До Куха лейкаИстината за фарисейщината и садукейщината не е по вкуса на всички. Разбираемо си е. Има Библия и там всичко си пише. Нямаме нужда от виещи на умряло попски изчадия да ни учат на Вяра в Бога, при наличието на неоспорими факти за тяхната "вяра" и дела. "По Плодовете ще ги познаете" - ИСУС ХРИСТОС!

36

епископ

преди 7 години

АНАТЕМА! Трябва да си плати за всички гяволъци.

fallback