Снимка: архив Булфото

За Ботевия марш и мощните илюминации над катедралния храм "Св. Александър Невски", с които за първи път бе възвестено Възкресение Христово, няма решение на Светия синод. Фойерверките са самоинициатива на председателя на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" архимандрит Дионисий.

Пред "Труд" той обясни, че подобна практика има в Русия, Гърция, Сърбия и Румъния. Имало я и в България до 1946 г. Архимандритът призна, че лично той е поискал разрешение от министъра на отбраната Николай Ненчев за участието на гвардейския духов оркестър в ритуала.

Дионисий има версия и за триминутното прекъсване на пасхалната литургия с Ботевия марш:"Това е, което имат гвардейците като репертоар за най-тържествената част на зарята, друго не е подготвяно."

Според шефа на гвардейците ген. Боян Ставрев въобще не ставало дума за заря, а за тържествени илюминации. "Зарята е нещо по-обширно. Там има строй, блокове и т.н.", поясни той. И допълни, че илюминациите били изпълнени от частна фирма.

На свой ред Дионисий бе категоричен, че синодът няма да плати и стотинка за зарята. Собственикът на фирмата му бил приятел и дарил фойерверките за светлия празник.

Висшият клир обаче не е единен по темата за зарята. Оказа се, че тя е направена зад гърба на Синода. "Светият синод няма нищо общо със зарята. Подобно нещо не е гласувано на последното заседание на висшия клир. Това е самостоятелно решение на патриаршията", заяви главният секретар на Светия синод отец Герасим.

"Ако наистина Дионисий е поръчал зарята, това е трябвало да бъде съгласувано със Светия синод, а такова нещо не се е случвало на последното заседание на висшия клир. У нас няма такава традиция", каза и митрополит Гавриил. Очаква се висшият клир да излезе с официално становище след заседанието си на 17 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase