Снимка: архив, Булфото
fallback

Козунаците за Великден ще са на цени между 2 лв. и 10 лв. за 400 г, каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред вестник "Стандарт".

По думите й козуначено изделие с атрактивно ниска цена няма как да има състава на истинския козунак. "Трябва да е ясно, че козунакът не е евтин продукт. Съставът му е много богат и затова не е възможно да има атрактивно ниска цена. Добре е да се хапва по малко, но качествено", каза Кукушева.

"Козунакът трябва да е пакетиран и да са посочени съставът и производителят. Сивата икономика се простира в непакетирани храни и особено в кампанията за козунаци, тъй като опаковката струва пари, а слагането на етикет води до проследимост. Затова апелът ми към потребителите е: Купете си пакетиран козунак!", каза Кукушева. Тя посочи, че при избора на козунак трябва да обърнем внимание на етикета и състава му, като търсим в него бяло пшеничено брашно, яйца, захар, яйчен меланж, което е яйца на прах, ядки, стафиди, фрукти, мармалад, включително шоколадова плънка или локум.

"Това са елементите на качествения козунак. Изключително е важно потребителите да знаят, че козунакът е с много фина текстура, с голям обем, а леко тегло. Освен това той е на конци, които личат още преди разчупването му. Конците са резултат от двуфазното замесване на козунака и неколкократните изчаквания да втаса. Самият състав допринася за този ефект на структурата, благодарение на който при вкусването на козунака имаме усещането за захарен памук", обясни Кукушева.

Тя е категорична, че козунакът не бива да има наситеножълт цвят, защото това е сигнал за злоупотреба с оцветител. "Козунаците с цвят на минзухар няма как да не съдържат оцветители, всички домакини знаят, че яйцата обагрят леко текстурата, но не създават траен и наситен цвят", посочи Кукушева. По думите й технологичният процес на българските козунаци позволява те да имат нормална трайност в рамките на месец - месец и половина.

"Оттам нататък всичко е обогатено с консерванти, които не вредят на здравето, но създават по-голяма трайност", каза Кукушева. Според нея добра новина е, че родните потребители вече са изцяло ориентирани към потребление на козунаци, произведени у нас, независимо от лъскавите опаковки на такъв тип изделия, направени в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 8 години

Най всусния козунак е със стафиди от бяло и червено грозде

10

Анонимен

преди 8 години

До П.ПетровПропуснал си да включиш труда в сметката !!! Труда не струва ли пари ? Извинете, забравих че в България труда не струва пари....

9

анонимен

преди 8 години

сладък хляб 400 гр по 3-50 лв залива магазините с много еееее захар и яйченмеланш както всяка година и тази ще минем без агн и козунак менте

fallback