Снимка: БТА

Истина е, че преобладават страхове към мигрантите. 60% от хората в България се страхуват, че те заплашват националниата сигурност, а 80% смятат, че те са заплаха за икономиката ни, каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Регине Шуберт, директор на Фондация "Фридрих Еберт”.

Тя подчерта, че броят на мигрантите в България всъщност е относително малък в сравнение с другите страни от ЕС, у нас има близо 20 хил. души в момента.

"Медиите трябва да спрат да разпространяват страхове", настоя тя. "Човек си мисли, че този поток се е устремил към България. Трябва да се съобщават цифри. Това не е маса, не е поток, който ще ни залее", категорична бе Шуберт.

По думите ѝ в основата на преодоляването на страховете у населението към мигрантите е по-доброто информиране от страна на държавата и медиите.

Шуберт изрази съмнения, че създалата се ситуация в Близкия Изток дава път на популистки послания.

Тя заяви, че подкрепя позицията на германския канцлер Ангела Меркел за решението ѝ да отвори границите за прииждащите в Западна Европа бежанци:

"Политиците бяха изненадани от този масивен поток от бежанци. Това, което направи Меркел, беше хуманитарен жест. Те не бяха поканени, те бяха там и стояха на границата. Горда съм, че точно в този момент Германия отвори границата и не предизвика хуманитарна криза", смята тя.

"Кандидатурата на България за генерален секретар на ООН е силна, време е жена да води организацията и е крайно време Източна Европа да бъде там", допълни Шуберт.

Тя изрази одобрението си по отношение на българския кандидат за поста: "Според мен Бокова е една изключителна личност и мисля, че това е личността, от която се нуждае ООН в момента".

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase