Снимка: БТА, архив

Все още се издирва таксиметровият шофьор, който уби 29-годишна жена в столичния кв. "Надежда", съобщи МВР шефът Румяна Бъчварова пред журналисти.

Убитата живеела с него на семейни начала, имат и 13-годишно дете. Бъчварова не коментира подробности, като отговори на въпросите лаконично: "По всички случаи, които ви вълнуват, работим много активно".

Още по темата

По думите й има спад на регистрираните битови престъпления у нас, докато в отделни държави в Европа се отчита ръст до 50%, като се забелязва усложняване на криминогенната обстановка. За справяне с това явление МВР залага основно на превантивните мерки.

Според министъра е много тревожен фактът, че голяма част от извършителите на тези престъпления са рецидивисти – излежали присъди или обвиняеми в съдебен процес.

"Това за мен е най-нерешимият въпрос, защото отразява и начина, по който работят институциите, и съдебната власт", посочи тя.

"Ще се опитаме да ускорим работата, да направим този промеждутък между престъплението и присъдата за него по-кратък", допълни министърът.

Бъчварова каза още, че разбира чувствителността на хората към битовите престъпления и увери, че МВР прави възможното по тези случаи. Според нея полицията много бързо разкрива извършителите.

С главния прокурор Сотир Цацаров, който беше днес в Министерския съвет, са били обсъдени мерки срещу контрабандата. Бъчварова напомни, че подобни срещи се провеждат всяка сряда, когато заседава правителството и посочи, че така координацията между институциите е много по-лесна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase