Снимка: архив, Bulphoto

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че е силно притеснена от напрежението в здравеопазването. Тя призова да се възстанови диалогът и за да му помогне насрочи за утре дискусия с участието на двете страни.   Трети ден лекарите в цялата страна протестират срещу здравната реформа, започната от министъра. 

"Апелирам незабавно да бъде възстановено договорното начало, диалогът да се върне. Няма как да се направи реформа в здравеопазването напук на пациентите и лекарите", каза Манолова в парламента. 

В утрешната дискусия участие са потвърдили представители на Лекарския съюз, НЗОК, съюза на общопрактикуващите лекари и други. "Очаквам и здравният министър да се включи, защото без диалог нищо не може да се случи", каза още Манолова. 

Тя припомни, че Петър Москов е обявил, че пари има. "Но парите не са всичко, освен тях трябва уважение и правила, които да се подкрепят от всички в сектора", каза още омбудсманът.   Манолова беше в парламента, за внесе отчета на институцията си за миналата година. 

През 2015 г. до националния защитник са постъпили общо 6202 жалби и сигнали  срещу 5010 през 2014 г. , информира тя. От встъпването й в длъжност на 20 октомври силно сигналите нараснали рязко. За двата последни месеци на 2015 постъпили 30% от жалбите за годината.   Омбудсманът обяви, че в момента сформирана от нея работна група работи по изработване на законопроекти за регулиране на арбитражните съдилища. "Това са новите бухалки в ръцете на колекторските фирми и монополните дружества, които в момента не се подчиняват на никакви правила и буквално рекетират и малтретират българските граждани", каза Монолова. 

Законите се пишели от имена като Огнян Герджиков, Анелия Мингова и др. Ще бъдат внесени пък чрез председателя на парламента Цецка Цачева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase