Захра Шахсавани. Снимка: Булфото, архив

Мъже от цялата страна си харесали за булка иранката Захра, която от 3 години живее в Несебър и прие християнството.

Мераклии тормозели денонощно близките на младата жена и били категорични, че не искат само фиктивен брак, пише "Стандарт".

Адвокатът на иранката Захра Шахсавани Ангел Динков съобщи, че е доволен от решението на Бургаския административен съд, който върна за преразглеждане молбата й за убежище в България.

Още по темата

Според съда не е направена преценка на положениeто на религиозните малцинства в Ислямска република Иран, не е извършена и дължимата преценка дали жалбоподателката е изложена на опасност от преследване или от тежки посегателства при завръщане в страната по произход поради принадлежността й към посочената от нея религиозна група.

Захра Шахсавани живее и работи в Несебър. Посещава Евангелската църква. Избягала е от Иран през 2012 година.

През 2014 г. Захра иска да й бъде предоставен статут на бежанец с хуманитарен статус у нас, но молбата й е отхвърлена.

В края на 2015 г. Шахсавани отново се обръща за помощ към Регистрационно-приемателен център за бежанци в село Баня. Тогава Захра разказала, че не може да се завърне в Иран, тъй като се чувства застрашена заради религията, която е приела.

Момичето е на 22 години, а причината, поради която животът й в Иран е заплашен е, че преди години тя приема християнството и оставя исляма зад гърба си.

В ислямската република на преминаването от Аллах към Христос не се гледа с добро око. Хората, направили това, често са съдени за вероотстъпничество. Ако някой бъде признат за виновен, присъдата може да бъде дори смърт.

Младата жена говори много добре български език.

"За мен България е моята държава! Не мога да си представя живота извън нея, без приятелите ми и без вярата", каза младата жена в съдебната зала преди малко повече от месец.

Нейната сестра също е християнка и живее със съпруга си в Швеция. Но Захра отказва да напусне България, въпреки че ще има много по-уреден и спокоен живот в скандинавската държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase