Архив: Булфото

Откъси от Библията за Исус и Богородица са включени в проекта на новата учебна програма по литература за осми клас, след като проектите на новите учебни програми за втори, шести и осми бяха обсъдени в страната с около 2000 учители.

Това заяви днес на дискусия във Втора английска гимназия в София заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той уточни, че тези откъси сега ги няма в програмата за осми клас.

На обсъждането на програмите с ученици присъстваха министърът на образованието и науката Меглена Кунева, експерти от МОН и учители.

Още по темата

Има включени и два сонета от Шекспир в програмата за осми клас, каза Стаматов. Той съобщи, че след обсъжданията има няколко промени, като в първоначалната програма откъсът от "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски се предвиждаше да се учи на три места, но в окончателния вариант на програмата, който ще бъде предложен за утвърждаване, присъства на четири места. Така откъсът от творбата на Паисий ще се учи по литература в девети клас и три пъти по история - в седми, осми и в десети клас.

От възрожденските текстове от шести клас - "Къде си, вярна, ти любов народна?", е заложен в учебника по музика за шести клас, по литература в седми клас е предвидено изучаването на "Стани, стани юнак балкански" и "Вятър ечи", а "Хубава си, моя горо" - в шести клас.

Фолклорните песни - "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" и откъс за Крали Марко, са предвидени да се учат по история в шести клас, както и като един много важен пример за междупредметни връзки, каза Стаматов.

Той обясни, че творбата за Балканджи Йово ще се учи по история като пример за междупредметна връзка между литературата и историята. В учебника по история ще има пример с откъс от това произведение, уточни Диян Стаматов, цитиран от БТА.

Той съобщи, че "Родна реч" на Иван Вазов е заложена за изучаване в началния етап, а "Хайдути" на Христо Ботев - в литературата за пети клас.

Министър Кунева каза, че са били получени повече от 150 предложения на обсъжданията в страната, като най-разумните от тях са били отразени в проектите на учебните програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase