Снимка: БТА

Парите за висшето образование и за университетите няма да се намаляват. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева на конференцията "Умения на 21-ви век в образованието", организирана от фондацията "Заедно в час".

На форума министър Кунева говори за новия Закон за предучилищното и училищното образование и за промените в Закона за висшето образование, приети през тази седмица от парламента.

Още по темата

"Напротив ще се увеличават парите и ако един университет е по-добър във филологиите, той се концентрира и се развива в тях, а ако друг университет е по-добър в биотехнологиите, държавата го подкрепя именно там. Това е конкуренция, която трябва да последва, след като вече имаме рейтинг на университетите", заяви тя, цитирана от БТА.

Кунева каза, че тези изменения в просветните закони са много чувствителни и решителни - за да печелят по-добрите университети и да има благородно състезание, при което тези университети, които са по-добри, да имат възможност да се развиват там, където са най-добри.

"Един от аспектите от промените в ЗВО е свързан с това, че се променят правилата за финансиране на университетите, за да бъдат поощрени качествените специалности, водещи до реализация на студентите", посочи просветният министър.

За първи път в закона се записват приоритетни специалности, от които има нужда пазарът на труда, отбеляза тя.

"Целта е да имаме икономика на знанието и да се развиваме като държава, каза вицепремиерът. Кандидат-студентите трябва да знаят и да могат да преценят риска къде имат по-голям шанс да се реализират, като това е наша отговорност", обясни Кунева.

Тя говори и за връзката между бизнеса и образованието, като отбеляза, че диалогът между държавата, образователните институции и бизнеса е ключов - не само за университетите, но и за професионалните гимназии.

"Вярвам, че колкото и да е важно какво пише в учебника и какви учебни програми има, учителят е този, който може да ги преведе на децата. МОН трябва да насочи усилията си и към квалификацията на учителите", заяви министър Меглена Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase