Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Галин Цоков каза, че всички зрелостници ще получат пълен брой точки от проблемната задача от матурата по български език и литература. След изпита стана ясно, че диаграмата на една от задачите от първия модул липсва при някои от учениците.

Проблемът е станал при разпечатването на тестовете, а диаграмата не е излязла заради настройки при някои от принтерите. Тестът се предоставя на училищата в PDF формат. В деня на провеждането му са направени пробни разпечатки в МОН и не е имало проблем. Директорите е трябвало да проверят какво е отпечатано, посочи Цоков.

Пред БНТ министър Цоков допълни, че проблемът с диаграмата е засегнал около 200 ученици, но няма как да се каже кои са те, тъй като отговорите се попълват на отделен лист. "Ако присъдим тези 4 точки на всички ученици в дадена класна стая или училище ще е несправедливо спрямо останалите. Решението е точките да се присъдят на абсолютно всички”, каза министърът.

Оплаквания имаше и от вчерашната матура по английски език. Според някои от учениците записът е неразбираем. Според Цоков проблемът може да идва от устройствата в училищата. Министърът увери, че е изслушал записът и той е определен като качествен. Според министъра трябва сериозна дискусия за това как ще се провеждат матурите и трябва ли да се промени форматът на изпита.

По отношение на появилите се информации, че ще има матури за първокласниците или за постъпване в детски градини, Цоков категорично отхвърли тези твърдения.

Министърът обясни и защо се породиха протестите на университетите - според бюджета за 2024 г. са определени 39 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав, като е определено минималната заплата за асистент да стане 2100 лв. После обаче дошли промените в Закона за висшето образование, които наложили допълнително увеличение на заплатите и преструктуриране на бюджета. Така необходимите средства станали 186 милиона лева, които не са били налични в бюджета.

Цоков допълни, че от 1-ви април заплатата на асистент е трябвало да стане 2500 лева. От МОН са изпратили писма за съгласуване с Министерството на финансите, но от там не получили отговор. “Смени се екипът на правителството, отново изпратихме писмо и при последвалата среща със служебната министърка на финансите и тогава се оказа, че тези средства ги няма налични в бюджета”, обясни създалото се напрежение министърът.

"Има непоследователност в политиката относно висшето образование. В бюджета за 2024 г. не присъстват пари, които се определят на базата на качеството на образованието в университетите", посочи Галин Цоков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase