Моника Маковей. Снимка: архив, Ройтерс

Власите се давят накрая на Дунава. Както изглежда, такава ще е съдбата и на бившия румънски правосъден министър и настоящ евродепутат Моника Маковей, която прати писмо до правителството, за да се оплаче, че румънската общност в България няма възможност да учи майчиния си език, защото изобщо не й се дават правата да се дефинира като малцинство.

Още по темата

Според депутатите обаче нейните претенции са напълно неоснователни, а поведението й нахално.

Още онзи ден социалният министър Ивайло Калфин й отговори индиректно, че в България национални малцинства не съществуват и никой не пречи на нито един български гражданин да учи румънски или какъвто друг език той си избере в съответното учебно заведение.

"Моника Маковей просто да си гледа работата!“, отсече пред Dnes.bg депутатът от "Атака" Илиян Тодоров и на практика така обобщи настроенията в парламента за претенциите на румънката.

Според Тодоров поведението й е нахално и нагло. "Първо власите не са румънци, а и в България всеки може да си учи какъвто език си иска“, коментира националистът.

Дори и според съпредседателя на ДПС Четин Казак, който винаги е умерен в позициите си и защитава правата на малцинствата, обвиненията на Маковей, че румънците не могат да се определят като малцинство у нас, са неоснователни.

"Всеки има право на самоопределяне и ако една критична група хора се определят като малцинство, никой няма да ги спре или да им попречи. В България има влашко малцинство, но те никога не са били третирани като румънци, а като власи“, уточни той.

Според него обаче, ако те пожелаят децата им да учат и румънски език, могат да го направят в часовете за изучаване на майчин език, каквито има предвидени в закона.

Славчо Атанасов от ПФ смята, че това е просто поредната провокация от страна на румънски политик.

"Не е за учудване, защото през няколко години винаги се появяват такива провокации не само от Румъния, но и от страна на Сърбия, на Турция", коментира той.

Атанасов припомни, че преди години историци от северната ни съседка поискаха дори Асеневци да бъдат признати за румънски князе.

"Те смятаха, че Втората българска държава е всъщност румънска, защото Асеневци били румънци по произход и даже техните учени даваха като пример Калоян, който се е титулувал император на Влахия и България, и понеже на първо място е казвал Влахия, значи той бил влашки княз", посочи той и добави, че "има една приказка - крадецът вика дръжте крадеца".

За Атанасов това са фойерверки и опипване на международната почва на Балканите, нищо повече.

Той посочи като пример и факта, че самата Румъния като държава се появява чак в навечерието на 19-ти век.

"Сега се очаква реакцията от нашето правителство, но мисля, че без емоции, чисто експертно, българската държава трябва да заяви, че искането на Маковей е много несериозно“, заключи депутатът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase