Снимка: БТА, архив

Евродепутатът Моника Маковей, която поиска с отворено писмо отделен бюджет за румънските роми, ще получи отговор от вицепремиера Меглена Кунева. Това нарежда премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството вчера, става ясно от стенограмата.

Още по темата

На него вицепремиерът Ивайло Калфин запознава министрите с писмото на Маковей, което е адресирано до министър-председателя и вицепремиерите Кунева и Калфин.

"България е еднонационална държава и национални малцинства не съществуват. Възможностите за учене на майчин език съществуват в законодателството като свободно избираем език. Никой не пречи на нито един български гражданин да учи румънски или какъвто друг език си избере в съответното учебно заведение", коментира Калфин.

Той съобщава, че в писмото си евродепутатката обръща внимание, че румънското малцинство в България няма възможност да учи румънски и това се случва, защото не му се дават правата да се дефинира като малцинство.

"Включително посочва, че има редица роми от румънски произход, които имат трудности да заявят, че са румънци. Посочват се села във Варненска област, например, където имало високо население на роми, много роми от румънски произход и това са села като Граф Игнатиево, Белослав, Изворско, Въглен, Любен Каравелово, Девня, Старо Оряхово, Одърци, Оборище и т. н.

Тъй като тези роми от румънски произход имат трудности и не могат да си заявят своята етническа принадлежност, съответно държавата не им дава възможност те да учат родния си майчин румънски език", допълва Калфин. 

Вицепремиерът казва, че обръща внимание на това писмо, защото е част от трайна във времето позиция от страна на различни румънски представители, включително в Европейския парламент, които настояват да се вземат мерки в това отношение.

Калфин допълва още, че това не способства по никакъв начин на добрите добросъседски отношения между двете страни.

Премиерът Бойко Борисов заявява, че е хубаво и парламентарната комисия по външна политика да се запознае с това писмо и тогава да се изготви отговор до Маковей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase