Снимка: БТА

Интелектуалци, жители на Израел с българско потекло, са започнали процедура за награждаване на Българската православна църква с Нобелова награда за мир. Това каза Светозар Калев, председател на организацията на евреите "Шалом" в Пловдив, по време на тържествения митинг по повод 73-та годишнина от спасението на българските евреи, цитиран от БТА.

Калев уточни, че идеята им е подкрепена от цялата общественост в Израел и от сънародниците им в България. Като мотиви той посочи "всички действия на Църквата по време на Втората световна война и спасяването на българските евреи от концлагерите на смъртта".

20-и век отмина с две световни войни, с милиони загинали, с неуспели нови социални теории, а в България се случи събитие, което и днес отеква в света, каза още Светозар Калев. Той припомни по-важните моменти от спасяването на българските евреи от концлагерите, което започва от Пловдив по инициатива на местни интелектуалци и Българската православна църква в лицето на тогавашния пловдивски митрополит Кирил и екзарх Стефан.

Шест милиона евреи са избити заради това, че са евреи, подчерта в словото си Ейтан Броси, депутат от израелския парламент. Ние, евреите от цял свят, няма да забравим и няма да простим, помним и казваме "благодаря" на българския народ за спасяването на българските евреи, каза още той.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Маринов добави, че Пловдив е уникален град именно защото в него съжителстват много етноси. По думите му спасяването на над 6000 пловдивски евреи преди 73 години "помогна на Пловдив за запише както в своята, така и в световната история този жест на толерантност".

В знак на признателност към онези българи, които организираха спасяването на българските евреи, се преклониха областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова, пловдивският митрополит Николай, представители на всички етноси и религии в града, десетки наследници на спасените. Йоана Кисьова, ученичка от ЕГ "Иван Вазов" в Пловдив прочете своето есе, което е на тема "Ролята на БПЦ за спасяването на българските евреи".

След поклонението всички се отправиха към Бачковския манастир, където ще се преклонят пред гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан, участвали в спасяването на евреите, ще бъде отслужена и еврейската молитва "кадиш".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase