Снимка: 🆓 Use at your Ease 👌🏼 от Pixabay

В Регионалния-приемателен център за бежанци в Харманли беше открита сигурна зона за непридружени деца. Капацитетът ще е 98 деца. Изграждането на такива сигурни зони е от важно значение, защото там децата, които са без родители, ще могат да получат международна закрила.

За откриването пристигнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, както и представители на други министерства и на държавни агенции. На място присъстваха представители на УНИЦЕФ и посланикът на Швейцария, които съвместно с Държавната агенция за бежанците изградиха сигурната зона, която е трета за страната.

Председателят на Държавна агенция за бежанците Мариана Тошевва заяви, че основната цел е по най-бързия начин децата да бъдат изведени към среда, близка до семейната. “За сега приемната грижа за съжаление не е достъпна. Не е развита дотам, за да приема децата бежанци. Много е трудно. За миналата година имаме от 3843 деца само 42 изведени деца към друг тип грижа“, каза още Тошева, пише bTV. 

По данни на УНИЦЕФ само за последните пет години у нас непридружените лица, потърсили закрила, са над 11 хиляди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase