Ваньо Шарков. Снимка: Булфото

В малките населени места често има един стационарен и един мобилен екип и когато има две повиквания – едното за дете или катастрофа, а другото – за високо кръвно или пациент, почувствал се зле след употреба на алкохол, "мобилният екип отива при детенцето, а не при този, който се е напил". Това обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в сутрешния блок на bTV.

Още по темата

Повод за коментара му станаха реакциите срещу новия стандарт за спешната помощ, според когото линейката ще пристига при пациента от 8 до 120 минути, в зависимост от състоянието му. Последното пък ще се определя с кодове.

При код "червено" реанимобилът ще достига българина с пряка опасност за живота до 8 минути. При код "жълто" - между 8 и 20 минути, тъй като рискът за болния е непряк и от 20 до 120 мин при хора с код "зелено", защото те са с минимална спешност, стабилни са и не са в животозастрашаващо състояние.

"Ако ни е приоритет този, който е прекалил, а не детенцето – какво правим. Искаме да сме европейци, ама не дотам", допълни Шарков. По думите му максимален брой от случаите с код "Червено" наистина трябва да бъдат достигнати за 8 минути и ако това не стане при всяко изоставане от норматива трябва да следва анализ.

Шарков посочи още, че целта е до 2020 г. да приключи проектът за подобряване на инфраструктурата и условията на труд за спешните медици, като от Нова година ще има и нова актуализация на заплатите.

Той посочи, че до февруари ще има готов Закон за здравето, който ще има и текстове, свързани с работата на ТЕЛК комисиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase