Снимка: БТА
fallback

Лечебните заведения не са натрупали задълженията си към края на годината заради неизплащане на надлимитната дейност от страна на Здравната каса. Това каза Петър Москов, министър на здравеопазването, по време на парламентарния контрол.

Методиката, по която НЗОК плаща на болниците от март насам, предвижда незаплащане на дейност, извършена над твърдия определен бюджет. Това обаче не се е отразило на дълговете на болниците, тоест болниците не трупат нови дългове вследствие на лимитите, обясни здравният министър в отговор на въпрос на депутата от БСП Емил Райнов.

Относно дълговете на болниците за периода ноември 2014 – октомври 2015 година Москов даде отчет, че за лечебните заведения с над 50 на сто държавно участие те възлизат на 371,2 милиона лева, от които просрочия за 141,3 милиона лева. Москов обясни, че за някои големи болници просрочията са нараснали заради набавянето на нова модерна апаратура.

Около 2,5 милиона лева ще е дефицитът в НЗОК в края на годината, обяви още Москов.

Относно данък "вредни храни" Москов заяви, че във връзка с предложението за въвеждането му у нас са направени всички финансови и здравни анализи за България.

Министърът изтъкна, че подобни фискални мерки са срещали съпротивата и острата реакция на хранителната индустрия във всяка една държава, която е приела подобен подход. Москов заяви от парламентарната трибуна, че ефект на този данък върху потреблението има. Данъкът работи и променя потреблението, заяви той. В 11 европейски държави под различна форма е въведена допълнителна финансова тежест върху определен вид храни, съдържащи вредни съставки, аргументира се за пореден път министърът на здравеопазването.

Реимунизациите на 6-годишните деца започват от 20 декември тази година, информира в отговор на въпрос Москов. По думите му доставката от Турция в България се очаква два дни преди това. Вече е осигурена ваксината за новородените, отчете още здравният министър.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

пътник

преди 8 години

Няма ли кой да го утрепе това недоразумение? Да не се мъчи той, пък и ние. ........

23

Анонимен

преди 8 години

Полицаити си извоюваха привилегииЛекарите са раздинениКакво чудно ме московците си развяват коня

22

Idealist

преди 8 години

Гражданите да са наясно, за надлимитни пари се борят не лекарите, а собствениците на болници от офшорните зони. Колкото до Пепи Готиното и Шарков Свищовски, те ще си тръгнат с по 5 000 000 в споменатите зони.

fallback