Архив: Булфото
fallback

Тази година Българската православна църква е преместила Игнажден от традиционната дата 20 декември, на 19 декември, събота.

Промяната е отразена в църковния календар за 2015 г., но не е широко огласена, пише "24 часа".

Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец, чествана на 20 декември. Обикновено с Игнажден започват коледните празници.

Според източници от Светия синод промяната е направена нарочно, по Цариградски Типик (устав)*, от сливенския митрополит Йоаникий, който прави календариума.

Съществуват два Типика (устави) - Цариградския, който ползва нашата БПЦ, и Йерусалимския типик, който се ползва само в манастирите в България, а също и от някои поместни църкви като Руска и Сръбска.

Съветът на някои свещеници е миряните да празнуват деня така, както го диктува сърцето им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Морския

преди 8 години

Е, кое му е изненадващото, след като промяната е отразена в Църковния календар,издаден още в края на 2014 г. ???Само търсите какви интриги и скандали да изсмучете от пръстите си !!!

22

Рали1

преди 8 години

Замъчи се Божия майка от Игнажден до Коледа,та си роди млада Бога.-Пеят коледарите за 20 декември православната църква почита свети Игнатий Богоносец.От него започват родилните мъки на Божията майка,които продължават до святата Рождественска нощ.Празникът съчетава и езически елементи.Отбелязването му е трансформирало езическия празник Полязовден,Млада година,с който на 21 дек.българите преди покръстването си са празнували деня на зимното слънцестоене и новата година."Кога ще е Бъдни вечер?

21

Анонимен

преди 8 години

До ОбективенПо скоро Семитска.

fallback