Снимка: архив Bulphoto
fallback

Пред Народното събрание в 11 часа се очаква да се съберат родители на национален протест на майките.

Поводът е приемането на държавния бюджет, в който няма пари за увеличение на сумите за деца. Майките настояват и за политики, които да подкрепят младите родители.

Родителите настояват за по-лесен достъп до детските градини, защита пред работодателите за гъвкаво работно време и адекватно детско здравеопазване.

Едно от основните им искания е и адекватно финансиране на втората година от отглеждане на детето, пише bTV.

Обезщетението сега е 340 лева. Родителите настояват средствата да се обвържат с минималната работна заплата и да се увеличат детските добавки

Те искат и да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане, на 18 месеца, както и обвързване на минималната работна заплата с размера на обезщетението.

Майките настояват още и за увеличаване на добавките за деца до санитарния минимум от 16% от минималната заплата. Протестът ще се проведе едновременно в много градове от страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

sl

преди 8 години

до 32:ти колко деца имаш,да попитам и знаеш ли как се отглеждат деца.защо като си толкова умен/умна не построиш детски градини и нв отвориш работни места.докато не го направиш не се изказвай толкова смешно.

27

Анонимен

преди 8 години

Деца не се отглеждат с детски надбавки, а с адекватна икономика и възможност, дори и само бащата да работи, семейството да се издържа, но когато държавата е абдикирала и един работник, получава смешно възнаграждение, ако въобще го получи, докато шефа му мрънка, че няма пари и си купува нова кола, няма как да се оправят нещата. Резултата от тази ситуация, че най-бедните и ниско образовани раждат деца и България тъне все по-дълбоко в тинята.

26

Анонимен

преди 8 години

И тези пари са им много!Вместо да стоят по пейките в парка и две години да мързелуват вкъщи,когато са в най- активната си възраст, когато трябва да работиш и да си полезен за обществото и държавата си и да имаш претенции да вземаш пари за лентяйството си е нелепо!В никоя друга европейска държава няма толкова облагодетелстваща социална политика!

fallback