Будката на Валя и Николай. Снимка: "Монитор"
fallback

Болна от епилепсия пловдивчанка плаши да се самоубие, ако не й бъде даден фургон, за да изкарат с мъжа й зимата. От три месеца Валя и Николай Мутафови живеят в стара будка за продажба на билети до стадион "Пловдив".

Стените на приличащото на беседка павилионче са "облицовали" с одеяла. За отопление в студените зимни месеци, за ток и вода могат само да мечтаят.

"Няма ли жилище, почваме да се самоубиваме", казва Валя пред "Монитор" и показва документи за различните си болести.

Имала две деца – момче и момиче, но те не живеели с тях в будката. Момчето се лекувало в Раднево, а момичето било настанено в социален дом и учело за шивачка. За да се хранят с нещо, разчитали на милостта на състрадателни хора, които от време на време им носят ядене и малко пари.

Иначе двамата карат месеца със 124 лева, колкото е инвалидната пенсия на Валя. Самата тя разказва, че с мъжа й, който е на 67 г., пригодили за живот будката край стадион "Пловдив" до Гребната база преди около три месеца. Преди това живеели на палатка близо до центъра, но от Общинска полиция им казали да се махат.

Преди дни младеж минал и им оставил газова бутилка, за да могат поне малко да се стоплят в зимните месеци или да си приготвят топла храна. Валя обаче не смее да я използва. Друг добър човек им оставил радиоприемник, хвали се с малкото си вещи жената.

Трагедията за двамата започнала през 2004 г. Дотогава обитавали общинско жилище на ул. "Крайречна", за което Валя твърди, че било запалено от роми.

Сега двамата мечтаят за фургон. Молили в община Пловдив да им бъде даден, но нищо не станало.

"Зимата ще е тежка. Отникъде помощ за нищо, а искаме само един фургон", продължава да нарежда Валя, която е окачила върху одеялата по стените на будката писмените си искания с апели да им се помогне с храна, одеяла или кой с каквото може.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

TEZI NE SA NUGNI NA OBSHTESTVOTO,I OBSHTESTVOTO NIAMA NUGDA OT TIAH.BOLNITE UMIRAT.

11

Анонимен

преди 8 години

Няма за вас, ша храним бежанци сега.

10

Стоян

преди 8 години

Лятото се бяха настанили пред пазара на "Гребната". Аз съм я виждал да бие мъжа си , изпаднала в истерия. На въпрос защо не идат в приют докато се съвземат, тя отговори, че имала много багаж и не й се разделя с него, а вероятно не й се оставя алкохола. Състоянието им е съзнателен техен избор, не стечение на обстоятелствата. Има хора бедни и гладуващи, но достойни и горди! Те не целят да се възползват от хорското милосърдие. За тях напишете статия и призовете за помощ!

fallback