Снимка: Булфото, архив
fallback

България е на последно място в скалата по "удовлетвореност от настаняването" в жилище, сочат данни от анализ на Евростат за нивото на жилищните условия в страните-членки на ЕС през 2014 г., пише БТА.

По 10-степенната скала за удовлетвореност от жилищните условия България е на последна позиция с 6,0 точки. По-удовлетворени от българите от жилищните условия са хората в Сърбия - 6,2; Латвия и Гърция - по 6,6; Унгария - 6,8; Хърватия - 6,9 и т.н.

По същия показател най-удовлетворени от жилищните си условия са гражданите на Финландия и Швейцария - по 8,4 от 10 възможни степени на удовлетвореност.

На върха по удовлетвореност от жилището си са също хората в Австрия и Дания - по 8,3; Швеция - 8,2; Норвегия, Ирландия и Холандия - по 8 и др.

Според други данни от изследването на Евростат - около 56 на сто от българите обитават къщи, а около 44 на сто живеят в апартаменти.

По показател "собственост на жилището" - около 84 на сто от жителите на България имат собствени жилища. В България около 43 на сто от домакинствата живеят също в условия на пренаселеност, отчита европейската статистика.

Според данните на изследването - най-много собственици на жилища в Евросъюза са регистрирани в Румъния - около 96 на сто, Словакия - 90 на сто, Литва, Унгария и Хърватия - по 89 на сто и др.

Най-малко собствени жилища са регистрирани сред домакинствата в Германия - едва 52,5 на сто, Австрия - 57 на сто, Дания - 63 на сто, Великобритания и Франция - по около 65 на сто.

Близо 60 на сто от европейците също така живеят в къщи, а около 40 на сто обитават апартаменти, отчита европейската статистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Панелко

преди 8 години

До до 3Заблудената овца си ти!Работил съм като куриер и съм обиколил толкова панели колкото не си и сънувал!Това което съм написал е масово срещана панелка в прованса.....В по- големите градове може да е по- добре не отричам ,нооо в прованса е трагедия!

7

някой си

преди 8 години

И как 84 % си имат жилище, а 43 % живеели в пренаселеност?! Математиката нещо куца, пак измислени стъкмистики или не е написано правилно. Я си оправете статията! Друг е въпроса, че някои имат по 4-5 жилища, а други се тъпчат като сърдели, но това не означава, че на всеки 10 човека 8 си имат жилище...

6

Анонимен

преди 8 години

Ами като живееш със още 5 човека в двустаен панел как да ти харесва?

fallback