Снимка: Булфото

За ужас на шофьорите разходите по колите им отново ще скочат, при това без изобщо да говорим за ремонт. Това ще стане факт благодарение на новата цена на винетката, както и на готвеното задължително използване на зимни гуми от 1 ноември до 1 април.

Колко струва един автомобил само да го притежаваме с увеличението на цената на винетката и Гражданската отговорност? Ако автомобилът е по-стар и евтин, административните разходи на година могат да излязат колкото стойността на цялата кола, показва проверка на bTV.

Данъкът за подобна кола е сравнително най-малката грижа – около 25 лева. За винетка отиват 97 лева, а годишният технически преглед, който е задължителен, е от 40 до 60 лева.

Ако законът за задължителните зимни гуми влезе в сила, то всеки шофьор ще трябва да има 8 гуми за една кола – съответно за лятото и зимата. Те от своя страна ще трябва да се сменят през определен период от време.

За обслужване на колата и смяна на консумативи - смяна на масло, филтри и т.н., отиват 200 лева. Прибавяме и още 200 лева за "Гражданска отговорност". Така по груби изчисления за една година собственикът на подобна кола ще трябва да се бръкне с над 600 лева. И това при идеалния вариант, че по колата не се чупи нищо и няма нужда от ремонти. Цената на горивото разбира се, не е включена в тази сметка.

С близо 400 лева повече пък трябва да се бръкне всеки, който кара по-голяма семейна кола, чийто данък е доста по-голям, показва разследването на телевизията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase