Снимка: Reuters, архив
fallback

Социалната стигма е основната причина у нас да няма регистър на хората с психични разстройства. Около това мнение се обединиха проф. Вихра Миланова и д-р Стойчо Кацаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Когато попаднате в такъв регистър това ще ви създаде огромни проблеми - в обществото, сред приятелите, в работа. У нас това отношение е особено подчертано", каза Кацаров

Той допълни, че лошото финансиране и недобрата организация на психиатричната помощ у нас също влече след себе си стигматизация.

Двамата бяха категорични, че в обществото не се прилагат мерки за приемането на хората с подобни заболявания, което още повече задълбочава проблема. По думите на проф. Миланова, именно социалната интеграция е ключова за подобрението на пациенти с такива разстройства. Особено често явление обаче е за това да не се говори, което създава грешна представа, че това са хора, непригодни за нормален живот и работа.

Официалната статистика изнася стряскащи данни за броя на психично болните у нас. Всяко второ дете от 6 до 12 години е в риск от психично разстройство.

Поне една пета от хората в България са застрашени от психични разстройства, коментира проф. Миланова. Към тези разстройства спадат тревожността, депресията и зависимостите. Тя обаче подчерта, че това е процентът на хората, подложили се на лечение. Остава неизвестен броят на засегнатите, които се страхуват да потърсят медицинска помощ.

Д-р Кацаров разказа парадоксален случай за пациент, лежал в психиатрична клиника. "След изписването му близките помолиха лекаря да не обявява, че е лежал в психиатрия, "ние ще кажем, че е бил в затвора". Дотам стигнахме, че хората по-лесно ще възприемат, да си бил в затвора за няколко месеца", обясни лекарят.

„Близките се страхуват да признаят за болестите на роднините си. Автостигмата също е много силна. Една голяма част от тях, ако получат диагноза, не смеят да потърсят второ мнение от лекар, за да я потвърди или отхвърли и са готови с години да взимат медикаменти”, пътвърди проф. Миланова.

В хода на разговора беше повдигнат и въпросът за полицейските протести. Д-р Кацаров направи съпоставка между заплатите в МВР и тези на лекарите у нас. Той обясни, че специалистите в областта на психичните заболявания получават между 500 – 600 лева месечно възнаграждение и подчерта, че едва 2% от парите за здраве отиват в това направление.

А това е тежка и неблагодарна работа, не е лесно да се работи с такива хора и се изисква много знания, опит, умения, допълни той.

В Бюджет 2016 са планирани 3 млд. лева за здравеопазване, или 4% от БВП. Приблизително толкова средства са отделяни и предни години, обясни д-р Кацаров. Досега обаче парите са били разпределяни с лимит на всяка болница. Новото от следващата година е, че се въвежда лимит на всяка отделна дейност, извършвана в болницата.

Целия разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 8 години

Нормални хора биха ли избрали да ги управляват такива !?

24

Анонимен

преди 8 години

Как една пета само Сидеров е луд останалите са наред !

23

Анонимен

преди 8 години

Една пета? Каква една пета? Аз като гледам - по-скоро една пета са добре психически. Даже някои психари си избираме редовно и за парламента да ни представляват пред света и да ни управляват.Ако бяха една пета, шеше да е рай тук. А познайте защо сме утайката на света.

fallback