Снимка: Bulgaria ON AIR

1/3 от населението в света страда от алергии. Най-честата алергия е към полените, тя засяга между 15-20%. Това е цъфтежът на различните растения, най-вече дървета, треви и плевели.

“Тази година цъфтежът на дърветата беше доста тежък, тъй като беше сухо и топло", каза алергологът и имунолог доц. д-р Георги Николов в "България сутрин".

Сега е сезон на цъфтеж на житни растения, но благодрение на дъждовете този тип алергия е по-занижен.

Доц. Николов, който е завеждащ Кабинет по алергии в Националния център по заразни и паразитни болести каза, че
симптомите са едни и същи - запушване на носа, дразнене в очите, кашлица, понякога и астматични пристъпи".

Пред Bulgaria ON AIR алергологът посъветва, ако имаме еднакви симптоми, които подозрително започнат да се повтарят два-три пъти в годината, да посетим специалист. "Ние имаме всякакъв набор за диагностика. Съобразно тестовете и находката, можем да поставим диагноза и да направим правилно лечение".

Все повече се наблюдава и появата на алергии към лекарства и медикаменти. "За да се появи една алергия, даденият алерген трябва често да присъства в бита и да влиза в организма. Напоследък все повече комбинираме различни лекарства. Виждал съм пациент с над 10 медикамента", даде пример специалистът.

Честият прием на конкретно лекарство води до дразненен на имуннара система, а алергията е реакция, която предизвиква поява на симптомите.

"При лекарствата стигаме и до тежки състояния, т.нар. шокови състояния, тежки обриви. Трябва да внимаваме какви лекарства приемаме", препоръча имунологът.

Около 10% от населението е склонно да се алергизира по-лесно. пример за това са децата - ако в семейството и двамата родители са с алергии, има голяма вероятност и децата да развият такава. Пикът обикновено е в пубертета.

Доц. Николов изтъкна, че хранителните алергени са много - всички вещества, които влизат в организма, могат да предизвикат алергия.

"Най-често това са протеини на кравето мляко, яйцата, ядките, понякога и рибата. Алергията е състояние на организма", обобщи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase