Снимка: БТА

Общ преглед
Приключи националният протест на сектор "Сигурност" в столицата, движението по бул. "Цар Освободител" все още обаче е затворено, съобщи Агенция "Фокус".

В Деня на професионалния празник на полицията у нас, на площада се събраха няколко хиляди от работещите в сектора. Те развяваха български и европейски знамена. Представител на Синдиката на полицаите в Сърбия също застана на трибуната пред Народното събрание и подкрепи недоволството на служителите в МВР.

Още по темата

"Ние не сме тарикати, не можем да си ползваме отпуските, защото недостигът на служителите в системата сигурност, води до това, че ние работим наднормено", заяви Иван Петров от Синдиката на служителите на затворите.

"Преди време Владислав Горанов беше казал, че напуска парламента, защото не може да си храни децата с 2000 лева заплата, нека ни обясни как ние си храним нашите с 800 лева и иска да я намали", обърна се той към протестиращите. "Ние служим на Република България, на обществото и ще го правим", заяви още той.

Чавдар Петров, председател на Национална асоциация "Сигурност" посочи, че бившите колеги стоят изцяло зад протестиращите.

"Това, което се случва в сектор "Сигурност" не е реформиране, то е деформиране на системата за сигурност", настоя Петров.

С плакати: "С празна раница не се пази граница", "Спрете ограбването на правата и доходите ни" и "Повече така не може" полицаите протестираха пред парламента.

Емоционалният протест, започнал с изпълнение на химна, приключи с полицейско хоро на жълтите павета пред парламента.

Протестът под пагон ще продължи на 12 ноември, когато се очаква на първо четене да бъде приет законопроекта на бюджета за 2016 година. Протестът в четвъртък ще се проведе от 13 до 20 часа отново пред сградата на Народното събрание.

Малко по-рано днес правителството оттегли промените в бюджета, с които се орязваха основните привилегии на полицаите. Новината дойде от вътрешния министър Румяна Бъчварова след заседание на Съвета по социално партньорство в МВР.

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обясни, че още в понеделник ще започнат преговори с представители на полицейските синдикати и работни групи в парламента. Те ще уточнят как точно да бъде проведена реформата в полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар