Снимка: 24 часа

Хиляди полицаи обградиха парламента в началния час на големия протест, насрочен за днес на жълтите павета.

Десетки автобуси от цялата страна се очаква да докарат служителите на МВР, които се вдигнаха на бунт заради намерението на кабинета да ореже социалните им придобивки. Заради митинга е забранено паркирането в центъра на столицата.

Още по темата
Около 1500 полицаи се събраха пред Народното събрание още преди началото на протеста. Около 13 часа техният брой достигна около 5000 души, съобщи 24 часа. Протестиращите носят български знамена и надуват вувувзели.

Началото на протеста бе дадено с националния химн в изпълнение на надзирателка от затворите. Протестиращите служители отдадоха почит на загиналите си колеги като в продължение на минута стояха клекнали, информира ”Фокус”.

Преди началото на протеста беше обявено, че той е срещу политиката, съсипваща националната сигурност в България през последните десетилетия и като отговор на атаките срещу служителите на МВР, чиито авторитет е бил свален до минимум.

Протестиращите освиркаха финансовия министър Горанов.

"Мълчаливо връчване на реформи" се чете на един от плакатите на събралите се демонстранти. Такова ни е министерството, затова и написахме това, коментираха хората за плаката.

Няколко часа преди началния час на митинга властта даде на заден ход и обяви, че оттегля промените в бюджета, които изкараха полицаите на улицата. Така засега униформените запазват правото на 20 заплати при уволнение и бонус прослужено време над надниците си.

Междувременно от ДАНС и ГД ”Национална полиция” проведоха акция за залавяне на провокатори на протеста.

Задържани са 10 лица, за които има данни, че са съпричастни към подготовката на провокативни действия. Сред задържаните няма служители на вътрешното министерство.

МВР призовава служителите към отговорно, професионално поведение и бдителност, с цел недопускане на провокации при провеждането на днешния протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase