Снимка: архив Булфото
fallback

"Господари на ефира", номинирани за наградата "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет, оттеглиха кандидатурата си. Причина за това стана друга номинация - тази на убиейцът Джок Полфриймън, убил през 2007 г. 20-годишният Андрей Монов в София.

Oще по темата

"При тези обстоятелства ние не се чувстваме част от подобна инициатива и ще ви помолим да оттеглите нашата номинация. Ако, разбира се, преди това не оттеглите тази на Джок Полфрийман", категорични са от предаването.

Преди 2 дни стана ясно, че сред кандидатите за "Човек на годината" е и Джок Полфрийман. Причината според БХК е, че е начело на Българско затворническо сдружение за реабилитация и защитавал правата на осъдени на лишаване от свобода в България.

Номинацията предизвика вълна от възмущение, проведе се и протест пред сградата на БХК, но и това не бе достатъчно НПО-то да оттегли кандидатурата на убиеца.

Според приятели на убития Андрей със самата си номинация на Полфрийман от БХК нарушават собствените си критерии за допускане на претенденти до състезание за плакета. Според правилата "...цялостната дейност на номинирания човек/ организация не трябва да противоречи на общия правозащитен дух на наградите. Например, няма да допуснем номинации на хора, които защитават децата, но проявяват хомофобия; или защитават гей общността, но проявяват предразсъдъци срещу хората с ментални увреждания."

По този начин според протестиращите срещу номинацията на Полфрийман не може лице в процес на реабилитация за нарушаване на човешки права да участва в конкурс за защита на човешки права.

В интернет се сформира и подписка срещу номинацията на Джок Полфрийман. Може да прочетете за нея, както и да я подпишете, тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 години

Тези ги имаше на снимка с ББ. Работят за Герб

17

номинация

преди 8 години

Струва ми се, можем да номинираме БХК за Обединител на нацията! Като махнеш платения Сидни, всички са на едно мнение.

16

БХК

преди 8 години

,, Убий българин, стани личност на годината'' новото ни мото

fallback