Снимка: БТА

Бюджетът за 2015 година ще бъде ремонтиран, за да бъдат осигурени допълнително пари за различни ведомства, включително за заплати в МВР и МО.

Още по темата

"Положих всички усилия да има реформи в Министерството на отбраната и в МВР, но по една или друга причина не можахме да го постигнем", призна финансовият министър Владислав Горанов в Министерския съвет.

Горанов обаче беше категоричени, че хората в тези ведомства не могат да бъдат оставени без заплати, защото политическите кабинети не могат да направят реформа.

По думите му има готови законови текстове, които могат да помогнат за допълнителна оптимизация на системите за отбрана и сигурност и ще се използва подходящ момент да бъдат предложени.

Предложенията за промени в бюджета в различните администрации за тази година са общо за над 830 млн. лева, предаде БТА.

Министърът обясни, че искането за теглене на заем от 5,3 млрд. лева през 2016 година е свързано с финансиране на бюджетния дефицит, на плащания по падежиращ тогава дълг и за буфери, които държавата да има като ликвидност.

Коледни надбавки ще има и те ще се дадат на пенсионерите с доход до 300 лева, какъвто ще е новият праг за бедност от 2016 година. За тази цел ще са необходими около 52 млн. лева.

Горанов определи като неоснователен иска на Оманския фонд, акционер в Корпоративна търговска банка, към българската държава за 150 млн. долара за щети от фалита на банката.

"Наели сме адвокати за защита на тази позиция и имаме капацитет и опит в подобен вид дела, и не сме притеснени", добави той.

Учителските заплати се вдигат със 70 лева от 1 октомври, стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и финансовия министър със синдикатите.

Стартовите заплати на учителите ще се вдигнат с 12,6% до 600 лева, съобщи Янка Такева и допълни, че средната заплата на учителите ще се вдигне до 890 лева.

Такева коментира, че за първи път чрез средства се доказва, че приоритет не е някой друг сектор, а точно образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase