Снимка: архив, БулФото

От 1 януари 2016 г. минималната работна заплата ще бъде 420 лв., а от 1 януари 2017 г. се планира да нарасне до 460 лв.

За следващата година се предвижда ръст на пенсиите с 2.5%, според публикувания от МФ законопроект за държавния бюджет и актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г.

От догодина заплатите в образованието ще бъдат увеличени. Повече семейства ще могат да получават месечни помощи, като от 1 юли се увеличи границата за достъп с 50 лева. Размерът ще зависи от броя на децата.

Така бедно семейство с едно дете ще получава месечно 37 лева, което е с два лева повече от сегашния размер. Семейство с две деца ще взема 85 лева, колкото и до момента. За три деца общата сума е 130 лева, 140 лева за семейство с четири деца, като с увеличаването броя на децата в семейството помощта ще се увеличава с по 20 лева. За раждане на първо дете ще се дават еднократно 250 лева, за второ 600, за трето – 300, за четвърто и всяко следващо – по 200.

Предлага се и промяна в механизма за определяне на основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност. Вместо да бъде обвързано с данни на националната статистика, размерът на възнаграждението да се определи с годишния закон за държавния бюджет.

Правителството планира още до края на годината да направи допълнителни разходи по бюджета на министерства. МВР ще получи 180 милиона лева, от които 120 милиона за разходи за персонал, включително за обезщетения на напускащите в системата.

80 милиона лева са парите за извънреден труд на служителите в МВР, които са ангажирани в операциите за овладяване на миграционния натиск. Министерството на отбраната  ще получи допълнително над 57 милиона лева, в това число за персонал 48 милиона, за да плати обезщетения.

Догодина максималният размер на държавния дълг не може да надвишава 26,6 млрд. лева. Страната ни може да поеме нов дълг от максимум 5,3 млрд. лева. За следващата година МФ залага недостиг в хазната в размер на 2%.

Ведомството очаква понижаване на безработицата до 9,9% в края на 2015 г. и до 9,1% догодина.

Данъците остават непроменени, но ще има промяна в акцизите за достигане на минималните нива на акцизните ставки в Европейския съюз (облагането при цигарите и горивата, използвани за отопление).

МФ запазва очакванията си за икономически растеж от 2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase