Снимка: архив, Булфото

Болните са неразумни, здравите лекомислени, излекуваните мъдри. Вечнитят спор "за" и "против" ваксините се разгоря наново, а родителите се чудят какво е най-доброто за здравето на децата им. Противниците на задължителните ваксини се борят за информиран избор и свобода да решат дали да бъде имунизирано детето им. Други родители се чувстват по-сигурни, като ваксинират децата си.

Още по темата

Диляна Петрова, която има 11-месечен син, разказва, че му е направила всички ваксини. Направила е това по препоръка на личния лекар.

"Задължително е според мен, неслучайно държавата дава пари за ваксинирането на децата ни.", коментира тя в предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR. Тя препоръча на противниците на ваксините да бъдат по-информирани и да търсят мнението на лекари. Въпреки че е "за" имунизациите, тя признава, че всяка ваксина крие известен риск.

Ема Черногорска, която е майка на две деца, е против задължителното ваксиниране. Тя настоява за свободен информиран избор, както е в повечето европейски страни.

"Родителите трябва да получат информация за това какво предстои, каква интервенция ще се прави на децата им, какви са ползите и какви са рисковете.", коментира тя.

По думите на Пенка Георгиева, която е председател на пациентска организация "Заедно с теб", държавата трябва да поеме отговорност към всички, които са пострадали от ваксини, и да се създаде национална програма за увреждането от ваксини.

Експерти обаче не смятат, че законодателството трябва да се променя и да се премахват задължителните ваксини.

"Не искам да се случват някакви апокалиптични неща и да се връщаме отново в средните векове. Не искам да виждам болести, които отдавна сме забравили, да се връщат тук.", каза д-р Рада Стаменкова, изпълнителен директор на Асоциация по семейно планиране.

По думите ѝ точно в този момент е важно да се спазва имунизационният календар, тъй като през Европа преминават различни миграционни потоци. Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обаче обясни, че няма никаква съпротива от страна на бежанците у нас да бъдат имунизирани и вече са ваксинирани 2000 деца.

Според него имунизацията не е задължение, а право на детето за здраве. По думите му е опасно ваксините да не са задължителни, тъй като това крие рискове от епидемии.

"Не трябва да се допуска да провалим имунизационния календар, защото до две години ще тръгне епидемия - морбили, дифтерия или нещо друго. Такъв е законът на биологията.", обясни той и се аргументира със случаите на дифтерия в Украйна от преди години и починалото дете в Испания от тази болест.

Д-р Кунчев коментира и скандала с ваксината за хепатит Б.

"Живакът има токсични характеристики. В нашето обкръжение съществува метил и етил живак. Метил живакът е опасен, има го във водата и рибата. Етил живакът не се натрупва в организма и бързо се излъчва от него и затова в тези минимални концентрации не е опасен.", обясни той. Въпреки това веществото е изключено от ваксините за най-малките.

"Ако въпросната ваксина не се поставя на деца под 6 месеца, няма опасност за детето.", заключи д-р Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase