Снимка: БТА

Министерството на здравеопазването ще сигнализира прокуратурата за водена опасна кампания за качеството на ваксините, внесени от Турция. За това предупреди здравният министър Петър Москов.

Още по темата

Преди дни от Центъра за защита на правата в здравеопазването информираха, че турските ваксини не са разрешени за ползване у нас заради високото съдържание на стабилизатора тиомерсал, в който има живак.

Според Москов има опасна кампания, а това е атака както срещу МЗ, така срещу националната сигурност, защото подобни действия водят до съмнение за качеството на ваксините за децата и съмнения дали изобщо децата да бъдат ваксинирани.

Здравният министър допълни, че и Турция също е готова да заведе съдебен иск поради същата причина.

След провала на тръжната процедура и неявяване на двете фирми, доставящи ваксини, МЗ е попитала двете фирми дали могат да отговорят на нуждите на пазара. Едната е отговорила, че няма такава възможност, а другата е обяснила с унизително писмо, че може да събере от различни места 20 хиляди ваксини с изтичащ срок на годност, добави той.

България беше заявила 250 хиляди дози, припомни министърът.

"Изразявам дълбокото си презрение към хората, които стоят зад тази кампания. Няма по-голямо падение да използваш страхът на хората, за да постигнеш целите си", коментира Москов, цитиран от БТА.

МЗ отново обявява тръжна процедура за ваксини и министърът покани фирмите да участват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase