Снимка: архив, Булфото

Арабистът Владимир Чуков определи снощният инцидент край Елхово като един от най-тежките, откакто имаме интензивен бежански поток.

По думите му трябва да има изключителна прозрачност за това, което се е случило.

Още по темата

"Имаме убит кандидат-бежанец. Така че от българска страна, трябва да се дадат абсолютно всички детайли. Ако преди две или три години ние експертите търсехме хора, които очевидно са работели със своето оръжие в Близкия Изток, сега при тази бежанска вълна се появиха цели списъци с хора, млади хора, мъже между 18 и 30 години, чието занятие е било да стрелят, дори излязоха подобен тип списъци от иракската държава. Ситуацията наистина е извънредна и това, което трябва да се направи от българска страна е да се даде абсолютна прозрачност", призова той.

"Ние трябва много ясно да покажем, че прилагаме европейските закони, т.е., че прилагаме европейските нормативи, че пазим много категорично нашата граница и границата на Европейския съюз", смята той.

Според Чуков след този инцидент трябва да се преразгледа начинът, по който се носи службата, личният състав.

"Този инцидент трябва ясно да светне някаква червена лампа на хората, които организират защитата на нашата граница и очевидно да очакват и за в бъдеще подобен тип провокации. Не е нормално трима срещу 50 и мисля, че силовите министри трябва много ясно да преразгледат начина, по който се защитава българската граница. Видяхме съвсем наскоро военният министър беше споменал, че десетки военнослужещи са отделени за нашата граница. Очевидно, че те не са достатъчни", допълни арабистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase