Снимка: Bulgaria ON AIR.
fallback

Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба. Това гласи призивът на група млади хора, застанали зад инициативата "СИПИ.еу". Идеята на инициативата е да започнем да пазаруваме, като носим наши собствени съдове за многократна употреба, вместо еднократни пластмасови.

Отскоро доброволците от "СИПИ.еу" са създали и карта, с която всеки лесно да намира най-близкото заведение или магазин, в който може да се пазарува по нестандартния начин. Броят на местата, които предлагат "насипно" пазаруване расте постоянно и има интерес за включване в инициативата от цялата страна. Само в София вече има над 20 обекта, които са се включили в кампанията.

Идеята за "СИПИ.еу" идва от Младежкия клуб по пешеходен и вело туризъм, които решават да ползват собствени съдове, когато правят преходи в планините. Така например това лято по време на фестивали бирата е предлагана в метални канчета срещу депозит от 3 лева.

Удобно е и за търговските обекти, т.к. така спестяват от допълнителни разходи за опаковане или за измиване на съдовете. Оказва се, че освен това ако си носим канчето получаваме и отстъпка между 5% и 10%.

Амбицията на еко-любителите е във всеки квартал да има място, където може да се пазарува в собствен съд.

Още подробности вижте в репортажа на Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 години

И как ще докажем,че са ми "сипали" салмонела?Като се появят хранителти разстройства ще се чудим

17

Анонимен

преди 8 години

До комлѣко. Защо? който се интересува ще разбере.

16

ко

преди 8 години

До АнонименпрЕсно млЕко казваш?

fallback