Снимка: Булфото, архив
fallback

Участници в гонки с автомобили излизат на протест в София заради проекта за криминализиране на този вид състезания, съобщи организаторът на проявата Румен Вергиев пред БНР.

Oще по темата

Протестът им ще се състои идният вторник близо до сградата на бившия "Булгарплод". Те настояват да се приеме закон, който да легализира подобни състезания и да има място, където да се провеждат.

"Протестът няма да бъде с разни дрифтове, гонки и шумотевици. Идеята е да бъде просто създадена една писта, където хората, които имат бензин в кръвта, да могат да карат и да бъдат разграничени от джигитите, които са тези, които не се интересуват дали има писта или не, и които просто го правят безразсъдно на улицата", коментира Вергиев.

За да се преправи един автомобил за участие в гонка са нужни много пари и време, обяснява младият мъж.

"Човек примерно стои четири, пет месеца без кола и накрая излиза на улицата, за да я кара, независимо дали бързо или не. При спиране от КАТ веднага има отваряне на предния капак - тук какво е направено, колата се конфискува, а човекът примерно е събирал две, три години пари за нея. Може да се направи за три, четири хиляди лева, може да се направи и за десет, зависи кой колко възможности има", продължава в защита на шофьорите, които участват в нерегламентирани състезания той.

Фактите обаче показват, че именно безрасъдството на шофьорите е основната причина за войната по пътищата. Последните жертви на автогонките станаха две 16-годишни деца, които починаха, след като бяха пометени именно от участник в автогонка в Лесидрен.

Преди седмици премиерът пък обяви, че "явно демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата" и поиска по-тежки санкции за тези, които не спазват правилата.

Заради това МВР вече подготви промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс, с които се криминализират автогонките. Нерегламентираните състезания ще се наказват със затвор от една до шест години, а всички, които карат след употреба на алкохол и превозват пътници, ще плащат двойна глоба.

Наказанията ще важат, както за участниците в гонките, така и за организаторите им, че дори и за тези, които снимат гонките с цел да публикуват записите.

Ако участник в гонка обаче доброволно разкаже, че е участвал, то тогава той няма да носи наказателна отговорност. Дрифтът също ще се квалифицира като престъпление и ще бъде наказван по разпоредбата за нарушаване на обществения ред. Такива случаи могат да започнат дори след подаване на сигнали от възмутени граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

128

Анонимен

преди 8 години

До kromИли си наивен, или си ***. Човек, който е убил на улицата, защото, видите ли, имал желание "да си кара на воля", не само че е престъпник, но е и за психиатрията. А нашият благотворителен съд го пуска на воля. Тоя, не е чудно, скоро да повтори зловещото си деяние, за да се докаже, колко е печен, колко е велик - властелинът на селото. Видяхте, че съселяните му не смеят да кажат гък, страх ги е. А аверите му - мутри, дето се ЗАКАНВАХА публично "да им покажат к'во е гонка" още са свободни.

127

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 153Като искат писти за да беснеят с скъпите си коли (а с какви средства за ги купили, от закуски ли?) и да убиват деца, да си отделят пари и да си направят писта - ПЪРВА ЧАСТНА ПИСТА ЗА АВТОГОНКИ. И там, ако щат да се пребиват, осакатяват, почернят семействата си (нали те са ги възпитавали!). Техен проблем. Но вместо да се извинят на обществото, наглеците искат ние да им плащаме побъркаността, защото да убиеш дете на пътя в автогонка е побърканост. Къде са психиатрите!

126

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 153Защото магистралите са обществено полезни и необходими,защото по тях се движат камиони с хранителни продукти,техника,авточасти и т.н.,все неща нужни за бита на всеки един човек!!!А с какво ще е полезна една писта,построена с парите на данъкоплатците,за да може някакви си подрастващи и недорасляци да си чешат крастата и да си мерят конете???Като ви е хоби,купете си земя,стройте си я сами и си трошете главите там.Длъжна ли е държавата да угоди на всяка прищявка на всеки ***?

fallback