Снимка: архив, БулФото

Бързо наказание за нарушителите и глоби, които да се събират. Това трябва да постигнат мерките, които работна група ще предложи за подобряване на пътната обстановка, съобщи комисар Бойко Рановски, началник отдел "Пътна полиция“. В нея участват представители на МВР, прокуратурата, министерства.

Още по темата

От думите му стана ясно, че МВР обмисля идеята да бъде криминализирано организирането на гонки и да се наказват участващите в залаганията, свързани с нелегалните състезания.

Рановски уточни, че до момента сигнали за нелегални гонки в Лесидрен, където две 16-годишни деца загинаха, не са подавани. По думите му разследването, което тече в момента, ще установи каква е причината да не са регистрирани и проверени такива сигнали, въпреки че кметът на селото Борис Нешев твърди, че са подавани.

Той напомни, че всеки може да сигнализира за нарушения в интернет или на телефоните на сайта на МВР.

"За да се установи, че е имало гонки, хората трябва да знаят, че е необходимо да свидетелстват, да застанат с името си и да защитят това, което твърдят", посочи Рановски.

За седемте месеца от началото на годината са регистрирани близо 4 хил. тежки катастрофи с 368 загинали. В сравнение с миналата година произшествията са с 88 повече.

По думите на Рановски пешеходците са една от уязвимите групи на пътя, като в повечето случаи вината е на водачите. Децата също са уязвима група – 17 са загинали за първите седем месеца при пътни инциденти.

Шефът на КАТ заяви, че ефектът от камерите на пътя ще се види след месеци, може би година, тъй като до май не са били използвани пълноценно.

От СДВР пък се похвалиха, че са успели да спрат нерегламентираните гонки в София. От 1 юли е организиран денонощен патрул на места, за които има потенциална опасност да се организират нерегламентирани състезания.

На телефон 112 са подадени около 70 сигнала за гонки от 1 юли, само 15 обаче са били истински. Проверени са над 500 коли. Съставени са 70 акта и над сто фиша за неправоспособност, алкохол и др.

Ще бъдем безкомпромисни към всички водачи, които използват пътното платно не за придвижване, а за състезания, коментира комисар Тенчо Тенев, началник отдел „Пътна полиция“ – СДВР.

Организацията по контрол на местата, където се провеждат гонки, ще продължи до края на летния сезон. Всеки ден стават средно около 40 пътнотранспортни произшествия на територията на София, като най-честата причина за тях е невнимание от страна на водачите, посочи той.

Една от мерките, които столичният КАТ предвижда в тази връзка, е в началото на всяка пешеходна пътека да бъде слаган надпис "Погледни наляво".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase