Снимка: архив, БулФото

Около 200 милиона лева се очаква да бъде неразплатената дейност за болниците до края на годината, съобщи д-р Методи Янков от Националното сдружение на частните болници пред БНР.

Сдружения на частни и общински болници, правозащитни и пациентски организации ще поискат отпадане на лимитите за болниците. За целта на кръгла маса днес, в София, ще бъде изработена декларация.

Надявам се всички участници да вземат категорично отношение срещу лимитирането на дейностите, да подкрепим механизъм, при който да има планиране при разходите за дейностите, но те да не завършват с лимит. Аз съм сигурен, че ще се наложи увеличаване на бюджета на касата, той не е само за надлимитните дейности, а и по отношение на медикаментите и дейностите в доболничната помощ, каза той. 

Д-р Методи Янков заяви, че ще пострадат и болниците, и пациентите, ако не се разплати извръшената дейност.

"Тук не става въпрос само за частните болници. Надлимитна дейност имат и много държавни и общински болници. В момента ние се опитваме да лавираме между интересите на пациента и спазването на постановлението. Разбира се, че ще формираме листи на чакащите. На практика, ще трябва да вземеме кредит от банката да покрием тези липсващи средства", уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase