Снимка: БНБ

БНБ представи възпоменателна монета, посветена на 130-тата годишнина от Съединението на България. Монетата е сребърна, с частично позлатяване. Номиналната й стойност е 10 лева, а емисията от 2015 г.
 
Новата монета ще бъде в обръщение от 31 август 2015 г. Цената й  е 66 лева и може да бъде купена както от БНБ, така и чрез дистрибуторите на монетарния двор. Теглото на новото издание е 23.33 гр., а тиражът - 3000 бройки, съобщи главният касиер на банката Стефан Цветков за Нова телевизия.
 

Монетата е изработена по художествен проект на Иван Чолаков и Симеон Кръстев. На лицето й е изобразен гербът на БНБ, а на гърба - участниците в Българския таен централен революционен комитет, както и лъвът от знамето на Голямоконарската чета, обграден от лозунга: "Съединението прави силата".
 
Подуправителят на банката Калин Христов припомни, че през тази година БНБ е издала две сребърни монети. Едната е посветена на 100 години българско кино, а втората – на 100-годишнината от началото на българското самолетостроене.
 
До края на годината Народната банка ще представи и още една монета - златна, от серията „Християнство”, посветена на Свети Мина. 

БНБ пуска монета, посветена на Съединението

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase