Снимка: архив, БулФото
fallback

На 25 октомври ще избираме 3461 кметове, от които 265 общински. Броят им е с една трета по-голям в сравнение с предишните избори през 2011 година, съобщиха на пресконференция от ЦИК.

Заявления за регистрация в ЦИК са подали общо 8 партии. Коалиции не са подали заявления, съобщи говорителят на Комисията Александър Андреев.

Oще по темата

До 29 август трябва да се проведат консултациите при кметове на общини за състава на общинските избирателни комисии, до 30 август цялата документация да се изпрати в ЦИК и до 4 септември Комисията трябва да назначи всичките 265 ОИК.

Срокът за реда на проверка на кандидатските листи е до 1 септември. По отношение на националния референдум до 30 август ръководителите на дипломатическите мисии трябва да поискат съгласие на приемащата държава за провеждане на допитването, предаде БТА.

Камелия Нейкова съобщи още, че срокът за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите за разяснителната кампания в подкрепа на въпроса или на алтернативната позиция е от 30 август до 14 септември.

Редът за откриването на секциите в чужбина е същият като този за Европейски парламент и парламентарните избори през 2014 г. - автоматично се откриват секции на местата, където на последните избори са гласували повече от 100 избиратели. В местата, където страната ни има дипломатически и консулски представителства, трябва да има минимум 20 заявления, а в местата извън тях - 40 заявления.

По-рано днес правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на местните избори и националния референдум. Необходимите средства за вота са 50 551 000 лева.

Според Камелия Нейкова има обективни обстоятелства план-сметката да бъде по-висока от тази през 2011 г. Причината са предвидените в Изборния кодекс медийни пакети, автоматично откриване на избирателни секции извън страната, по-големият брой кметства с избори и други. План-сметката обаче все още не е постъпила в ЦИК, поради което от комисията не пожелаха да я коментират по-подробно.

Предложението на СДС за техническо оформяне на бюлетината, което да не допуска повторение на номерата, както това се случи на предишните избори, ще бъде обсъдено и разгледано сериозно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 години

-РД-02-27-50; Изграждане на информационни щандове за представяне на България като атрактивна дестинация на международни туристически изложения за периода септември ноември 2015 година (гр. Познан, Полша; гр. Париж, Франция; гр. Барселона, Испания; гр. Тенерифе, Канарски острови; гр. Солун, Гърция; гр. Букурещ, Румъния, Великобритания); Прогнозна стойност без ДДС 225000 BGN; краен срок за изпълнение на поръчката 23.11.2015 г. Забележете екзотичните дестинации, от които едва ли идват и десет туриста на година Канарски острови?!? Налично е и противоречие в документац

7

Анонимен

преди 8 години

Предизборно раздаване на обществени поръчки и пари под масата в Министерство на туризма:Във въпросното министерство са обявени множество поръчки и покани по Закона за обществените поръчки, единствената цел на които е да бъдат раздадени на свои хора в навечерието на изборите, моля да направите журналистическа проверка кой разпорежда, раздаването на тези поръчки с отдавна изтекли срокове и не е ли време за оставки на най-високо ниво за несправяне с елементарни задължения, а ето и поръчките и поканите:-РД-02-27-50; Изграждане на информационни щандове за представяне на България като атрак

6

Анонимен

преди 8 години

АЗ НА ПАРЛАМАНТАРНИ ИЗБОРИ НЕ ГЛАСУВАМ ТА ЗА МУТРЕНСКИТЕ КМЕТОВЕ ЛИ ШЕ ГЛАСУВАМ? Е.АХ ГИ В ***!!!

fallback