Снимка: БГНЕС

Миряни протестират пред сградата на Светия синод в момент, когато той решава за избора на Сливенски митрополит, предаде БГНЕС. Говорителят на протестиращите богословът Георги Тодоров се обяви срещу намесата на Вселенския патриарх Вартоломей в делата на Българската православна църква, обвинявайки го дори в ерес.

“Ако допуснем ереста на фенеро-папизма да се възприеме от цялата църква, тогава всичко зависи от един човечец. Ако той хлътне в ерес, всички ни праща в ямата”, каза богословът.

Протестиращите настояват знеполският епископ Арсений да бъде изключен от избора за Сливенски митрополит, защото е служил заедно с низвергнат от руския патриарх Кирил. Според протестиращите с това си действие Арсений е нарушил църковните правила. А низвергнатият духовник, с който Арсений, заедно с пловдивския митрополит Николай, са служили, е представител на отцепилата се от Руската православна църква - Украинска, която е призната за автокефална от вселенския патриарх Вартоломей.

На въпрос дали със своята позиция протестиращите не обслужват геополитическите позиции на Москва, те отвърнаха, че се "борят за чистотата и истинската църква и православна вяра".

Десетки са протестиращите около Синода, пеят църковни химни, има засилено полицейско присъствие. Протестът е мирен.

Знеполският епископ Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски сан от покойния Сливенски митрополит Йоаникий. Арсений е най-младият епископ в Българската православна църква.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase