Снимка: БГНЕС

Румен Радев увери унгарския си колега Тамаш Шуйок в Будапеща, че България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария.

"Българската инициатива "Solidarity ring" за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан беше първо подкрепена от Унгария. Ние работим за нейното осъществяване. България и получи достъп до 7 терминала за втечнен газ в Средиземно море и до газопреносната мрежа и на Гърция, и на Турция. И това работи в полза на Унгария - за сигурност на доставките и за диверсификация. Двете страни споделяме убеждението, че ядрената енергетика е ключов фактор за постигане на енергийна сигурност и на устойчив преход към зелена икономика и въглеродно неутрална икономика", заяви Радев.

Унгарският президент също постави акцент върху енергийната сигурност и заяви, че ролята на България може да се засили в бъдеще в това отношение чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция.

"За нас това означава безопасен транспортен маршрут и е важно транзитът на природен газ през България да остане стабилен и сигурен", каза Шуйок.

Двамата президенти обсъдиха и войната в Украйна, която остава голямото предизвикателство пред Европейския съюз. Всеки ден война е загуба не само за Русия и за Украйна, но и за всички държави членки на ЕС, посочи Радев.

"Всеки ден от тази война означава растящ риск за глобалната сигурност. Ние общо заклеймяваме агресията на Русия срещу Украйна и подкрепяме Украйна, най-вече с хуманитарна помощ, от първия ден на тази година и сме убедени, че трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за нейното прекратяване. Това няма да стане с повече оръжие, с изпращане на войски от държави-членки на НАТО на територията на Украйна. Ще стане с повече дипломация", заяви българският президент.

Неговият колега се съгласи също, че дипломацията трябва да сложи край на войната.

"Необходимо е незабавно прекратяване на огъня и постигане на справедлив и устойчив мир. И двамата сме обезпокоени от възможността за ескалация на руско-украинската война и категорично отхвърляме последните предложения за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна. Унгария категорично осъжда руската агресия и застава зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Продължаваме да оказваме хуманитарна помощ на нашата съседка", каза той.

В Будапеща двамата държавни глави ще открият Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава. В новата сграда ще се помещават образователните и културните институции и неправителствените организации на българската общност, която наброява близо 6 300 души.

Българското малцинство в Унгария е признато през 1993 г. като едно от 13-те национални малцинства и има свой представител в Националното събрание на Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase