Снимка: Impact Press Group, архив
fallback

Трябва да се направи сериозна промяна в Закона за движение по пътищата. Очаква се през месец октомври или ноември тя да бъде внесена в парламента, съобщи Иван Вълков, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на транспортната комисия в парламента, пред БНР.

По думите му измененията ще бъдат по посока на превенцията и административно-наказателните разпоредби, защото голяма част от нарушенията се правят от неправоспособни водачи.

Oще по темата
"Трябва обаче да се работи по превенцията на тежките пътнотранспортни произшествия по линия на обучението на водачите на автомобили. Цялото общество трябва да си даде сметка за това. Трябва да има законодателни промени, но и ние като общество трябва да бъдем непримирими", заяви Вълков.

Той обясни, че през 2014-а и част от 2015-а година са събирани много малко средства във Фонда за безопасност на движението, които се използват за превенция на ПТП чрез закупуване на камери и друг тип техника.

Увеличението на смъртните случаи с 10% в пътнотранспортни произшествия е в резултат на това, че ние разградихме двора си. Хората знаят, че се разпореди да не се извършват проверки, ако в полицейския автомобил няма камера и записващо устройство. Шофьорите знаят, че не трябва да ги спират, че не трябва полицаите да дебнат в храстите на пътя, допълни депутатът.

По думите му има основание да се борим с корупцията, но когато се намираме в такова извънредно положение, както в момента, трябва да се вземат извънредни мерки.

България притежава съвременно законодателство адаптирано към европейското, в което няма сериозни пропуски, но то трябва да се спазва, коментира Койчо Русев, член на УС на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища и председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт.

Според него трябва да бъдат направени допълнителни препятствия за спиране на безразсъдните шофьори, които не спазват законите. Русев смята, че е наложително да бъде създаден рейтинг на школите за обучение на шофьорите - когато отидеш да се обучаваш в някоя школа, да знаеш какво е качеството на работа там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 години

То есента започва слид 20 дни

17

Анонимен

преди 8 години

Ами сега да кажат как хора без образование вземат книжки

16

Анонимен

преди 8 години

Shto chak esenta...do togava suma ti i deca i roditeli da stradat taka li.Opravi di Zakona e Boiko kvo mrunkash vednuj zavinagi strogost na max.Kato ne mojesh da spresh umiraneto na deca se mahay .

fallback