Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Дали българинът живее по-добре днес? Ново икономическо проучване твърди, че 26 години след началото на прехода по-голямата част от нас живеят по-добре в сравнение с времето преди 89-та година. Заплатата у нас в момента покрива покупателната способност от 1989 година.

Според икономиста от Българската академия на науките Григор Сарийски обаче твърдението не е вярно. Пред Bulgaria On Air той коментира най-важните критерии, които определят начина на живот.

"Най-важният критерий, който можем да вземем е броят на хората, които живеят на прага на бедността. Той е 294 лева и една пета от българите живеят под този праг. 43% от нас живеят под този праг и са изпитвали материални лишения през изминалата година. Тоест, 3 милиона и половина българи няма да се съгласят с това, че сега се живее по-добре отпреди", обясни икономистът.

По думите му България е една от страните с най-огромна разлика в доходите между отделните прослойки и региони. "Средната заплата в София е 1200 лева, но във Видин е точно два пъти по-малка – 600 лева",  допълни Сарийски.

Експертът коментира и това как българинът премина от възторга към песимизма след промените.

"От 1991-ва година, когато имаше 70% одобрение на това, което дойде в първите години след 10-ти ноември, се достигна до етапа през 2009-та година, когато имаше 69% пък неодобрение. Тоест, в България преходът се оценява като най-неуспешен от всички държави в преход", каза Сарийски.

Ако се сравнят икономическите данни, средният разполагаем доход в Европа е бил около 13 хил. евро, а у нас е 4 пъти и половина по-малък. Доходът ни е 10 пъти по-нисък от норвежкия.

"Ако направите съпоставка с цените в ЕС - храната и безалкохолните напитки, които се купуват най-често, те са около 70% от средноевропейските цени. Така че цените са се доближили, но не и доходите на населението", обобщи той.

Той припомни, че всеки един народ гласува с парите и децата си. "Младите българи напускат с много интензивни темпове. Това е нагласата, каквито и индекси да вадим, това е оценката - българите напускат, за да не се върнат", убеден е Сарийски.

Икономистът направи кратък анализ и на външните икономически фактори. През 1971 г. САЩ пусна духа от бутилката, когато президентът Ричард Никсън отменя златния стандарт, коментира експертът и поясни, че от този момент започва задържането на доходите на средната каса и увеличаването на доходите на най-богатите.

Подобно нещо се получи и у нас - преди 1989 година българският лев имаше покритие. По думите му това ограничаваше правителствата и банкерите да "правят лудории". След това, когато това обезпечение се махна, преминахме през тежките години на хиперинфлация.

"В момента САЩ печатат безконтролно пари, същото прави и Еврозоната, нашата валута в момента е обезпечена с една валута, която постоянно се печата. В една въртележка сме", обобщи той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

177

Анонимен

преди 8 години

Bulgaria:Price per gallon of gasoline: $5.61Rank by most expensive gas: 38Rank by pain at the pump: 7България е една от седемте страни, чието население изпитва най-големи страдания при зареждането на бензин, въпреки че по цена се класират едва на 38мо. Толкоз за по-голямата покупателна способност след прехода. RIP

176

qWest

преди 8 години

До Запознат (коментар 338)Тоя мит, че японците "държат в огромни складове българската промишлена продукция купувана с години наред", просто не е верен. Още в края на 60-те години предприятията в Япония започват да въвеждат т.нар. Just-in-time (JIT) manufacturing и да съкращават складовите площи, тъй че нашенски мотокари да отлежават с години в техните складове... я си помисли ! Колкото до износа... преди изнасяхме "некачествено" промишлено производство, а сега - въглища и талпи. Прогрес бе !

175

qWest

преди 8 години

До Нищо не знаете,Всъщност <b>статията казва че "твърдението не е вярно".</b> За разлика от 1989 г., сега 43% от българите живеят в материални лишения. Над 4.8 млн. българи не могат да си позволят дори едноседмична почивка извън дома. Същият брой лица (по данни на НСИ) не могат да посрещнат непредвидени разходи (като напр. ремонт или подмяна на техника). И пред цялата мизерия някой се опитва да внуши че средната заплата има същата покупателна способност ???

fallback