Снимка: архив, БулФото

В училищата и детските градини ще се насърчава консумацията на млечни продукти чрез схема "Училищно мляко". Готова е наредбата за прилагането й, обясни земеделският министър Десислава Танева пред журналисти в МС.

Схемата ще бъде съфинансирана със средства, включени в бюджета на Държавен фонд „Земеделие”. Министърът уточни, че става дума за осигуряване на съфинансиране за 3 месеца – началото на учебната година.

Освен подобряване на хранителните навици на децата, целта е увеличаване на възможностите за пазарна реализация на тези продукти. В доклад на Танева по проекта се посочва, че има изразен интерес от страна на бизнеса.

Наредбата предвижда млякото и млечните продукти да са произведени от сурово мляко, което отговаря на европейските хигиенни изисквания.

На 17 август започва приемът на документи за подпомагане по вече традиционната схема „Училищен плод“ за новата учебна година. Той ще продължи до 23 септември.

Плодовете и зеленчуците, които ще се предлагат, ще трябва да бъдат доставяни чрез местни покупки или от местните пазари. Изключение ще се прави само за вносните цитрусови плодове и бананите.

Министърът обясни, че така ще се гарантира снабдяването с пресни продукти. На въпрос, ако няма такава възможност, ще се допускат ли други варианти, Танева беше категорична, че това няма как да се случи.

Очаква се от схемата да се възползват 480 000 деца от детските градини и ученици до IV клас. На всяко дете се полагат свежи плодове и зеленчуци на обща стойност 27,29 лв. без ДДС. Стойността на една порция остава непроменена  – 0,68 лв. без ДДС.

Танева заяви още, че агроминистерството не планира нова процедура за одиторска заверка на евросубсидиите, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението за откриване на обществена поръчка за сертифициращ орган.

"Процедурата не пада, няма да правим нова процедура. По закон тя продължава, имаме решение за това от ВАС", каза Десислава Танева. Тя обясни, че след окончателното произнасяне на съда ще бъде обявено името на победителя.

По думите й кандидатите са няколко и са повече от друга година, защото условията не са определени за някого, а са конкурентни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase