По инициатива на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е отворила за граждани  статистиката на ГРАО за броя регистрации, които са извършени по постоянен и настоящ адрес, по населени места, по години и месеци за периода 2011 - 2015 година.

Данните са актуални към 15 май 2015 година, отчитат от МС. Според правителството предоставянето им е част от усилията за осигуряване на честни избори и отворено и прозрачно управление.

Още по темата
Мярката е в съзвучие с приетите законодателни промени, с които се цели ограничаване на възможностите за регистрация на необичайно много лица на един адрес преди изборите, с цел осигуряването на контролиран и купен вот, посочват от МС.
 
Отварянето на данните на ГРАО е в синхрон с решение на МС от 2015 година, когато по предложение на екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова е приет Списък с набори от данни по приоритетни области, които да бъдат публикувани в отворен формат.

До края на 2015 година на Портала за отворени данни ще бъдат публикувани 119 набора от данни /регистри, списъци, статистически данни и др./ с голяма обществена значимост както за гражданите, така и за бизнеса.

Достъп до данните може да се получи и всеки гражданин тук.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase