Снимка: архив, БулФото

От февруари до април са направени 80 200 регистрации по настоящ адрес. През 2014 г. за същия период от 3 месеца са направени 44 000 регистрации.

"Очевидно е, че тази тяга, изкуствено напомпване на тези регистрации е насочено именно към манипулиране на изборния резултат. Чист купен и манипулиран вот", коментира Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда пред БНР.

Отворени данни за адресни регистрации по настоящ адрес за първи път се публикуват от българските власти.

По думите й има видимо нарастване на броя на регистрациите по настоящ адрес. Българското законодателство предоставя възможност на хора, които имат регистрация 6 месеца преди изборите, да упражнят правото си на вот в населеното място, в което се намира настоящият им адрес, ако заявят това свое желание.

Цонева уточви, че кметовете в малки населени места, където се наблюдават такива скокове в броя на регистрираните, са от различни политически сили.

В област Видин например броят на регистрациите от февруари до април 2015 г. е нараснал близо 7 пъти спрямо 2014 година.

"В с. Тошевци, община Грамада, Видинско, живеят около 125 души по постоянен адрес. Между февруари и април 2015 г. са направени 251 регистрации по настоящ адрес – 2 пъти повече, отколкото е самото население", даде пример тя.

Във Видинско са извършени проверки и заради нарушения в закона в Тошевци са заличени 60 регистрации, съобщи Цонева. За същия период, през 2014 година, новодошлите в селото са едва двама души.

В определени ситуации местната администрация е силно заинтересована от закононарушения с цел манипулиране на вота, коментира Цонева.

Тя даде и примери с много регистрации - 45, на един и същи адрес. Данните са достъпни за всеки и така хората могат да проверят дали в тяхното населено място има нарушения, допълни тя. Такива регистрации, след като се съобщи за тях, автоматично се заличават по административен път от избирателните списъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase