Снимка: Нова тв

Обвинената за смъртта на новороденото в тетевенската болница лекарка (д-р Байчева) не е действала злонамерено и не е нарушила професионалната етика - това е становището на Етичната комисия към Регионалната колегия на Българския лекарски съюз - Ловеч, съобщи БТА.

Съставът й се е запознал с доклада на Изпълнителната агенция "Медицински одит", становището на родилката и е изслушал д-р Нина Байчева, която е израждала на 22 април в тетевенската болница бебето, починало вследствие на травми от раждането два дни по-късно в болницата в Плевен.

Още по темата

Председателят на колегията д-р Радослав Иванов каза, че в протокола от заседанието на етичната комисия е посочено, че д-р Байчева е действала според своите професионални знания и дългогодишен опит, стремейки се като всеки лекар акушер-гинеколог да завърши успешно раждането.

Поведението и действията й не са били злонамерени и не нарушават нито един член от Кодекса по професионална етика на Българския лекарски съюз. Комисията е изразила своята съпричастност към страданието на майката Наташка Габровска и нейните близки, оценява сложните взаимоотношения лекар - общество, но смята, че умението за общуване е взаимно.

Според Радослав Иванов на заседанието не е обсъждан въпросът за евентуалното отнемане на лекарските права на д-р Нина Байчева. След излизането си от заседанието на комисията д-р Байчева отказа да коментира доклада на Изпълнителна агенция "Медицински одит", според който има тежки нарушения при воденето на раждането и приложените методи. Тя не пожела да каже и какво е обяснила пред членовете на комисията.

Окръжната прокуратура в Ловеч продължава следствените действия по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase