Снимка: Нова тв

"Аз не чувствам вина", сподели д-р Нина Байчева от тетевенската болница пред Нова телевизия, след като млада родилка разказа ужасяващи подробности за раждането си в лечебното заведение.

"Не съм убийца, направила съм всичко възможно за да спася бебето на Наташа Габровска. В крайна сметка ние лекарите не сме богове. Такива неща се случват въпреки всички наши умения", коментира в своя защита д-р Байчева. 
 
Бебето на Наташа Габровска почина при раждането. Младата жена разказа за скандално отношение към нея от страна на шефа на отделението д-р Нина Байчева. Първите данни от проверката на "Медицински одит" по случая показаха, че при раждането са използвани неправилни и отречени от ЕС техники.

Става въпрос за така наречения висок форцепс – такъв се използва преди главичката на бебето да е слязла достатъчно ниско. Използван е и  методът на Кристелер - при него акушерка използва сила върху корема на майката, за да избута плода. Заключението на проверяващите е, че раждането на е водено правилно.
 
Д-р Байчева обаче категорично отрече да е използвала висок форцепс. Същото твърди и акушерката, асистирала при раждането. "Лъжиците паднаха и не използвахме форцепса", разказа акушерката. 

Братът на Наташа обърна внимание и на още една подробност – жената е била с тесен таз, нещо което лекарите са установили след загубата на детето. Той обвини лекарката в некомпетентност, тъй като е измерила таза, но е преценила, че нормалното раждане може да се осъществи.
 
"Надявам се да има справедливост, но не мога да кажа, че вярвам, защото ако д-р Байчева беше осъдена за предишните си грешки, моето дете щеше да бъде живо и днес на празника на детето аз щях да му се радвам. Тя е останала безнаказана", сподели Наташа Габровска. Семейството й продължава да търси адвокат, който да защитава позицията й в съда. Вчера прокуратурата ги е потърсила, за да дадат показания по случая. 

Междувременно и други млади жени разказаха за некомпетентността на д-р Байчева. Една от тях разказа, че лекарката й направила изследвания, но не успяла да видя, че има рак на шийката на матката. Друга потърпевша, изгубила бебето си в тетевенската болница разказа, че по време на нейното раждане д-р Байчева и екипът й са били във видимо нетрезво състояние, а родилката ги е чакала отвън да се посъвземат.

Докладът от проверката по случая ще бъде готов във вторник. Той ще бъде предаден на главния прокурор, както и на Българския лекарски съюз, който има право да отнема лекарски права.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase