Снимка: Bulgaria ON AIR

Над 800 хиляди българи търсят рабта в чужбина, най-вече за сезонна работа. Те заминават най-често за Великонротания, където берат ягоди.
 
"Великобритания не е част от ЕС, но е част от общото европейско пространство. Тези 800 хил. души работят както в сектор "Селско стопанство", така и в строителството, и в транспорта на територията на ЕС. Това е т.нар. сезонна работа, която често пъти, ако не се съблюдават всички стандарти, може да доведе до сериозни опасности и нарушения на трудови права", каза Валентина Васильонова от Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ в предаването "България сутрин".

Васильонова уточни, че допълнителните часове работа трябва да бъдат възнаградени по начин, който е разписан в договора.

"Преди три години беше създаден Европейски орган на труда - агенция към ЕК, която трябва да следи за превенция на злоупотреба с трудови права. Като наднационална институция има за цел да координира всички трудови инспекции на територията на страните и да подкрепя страните членки в свободното движение. Сезонната работа е част от свободното движение на работната ръка. Всички хора заминават с една задача - да се подпомогнат финансово", коментира Васильонова пред Bulgaria ON AIR.

Пред телевизията Васильонова каза още, че работата, която се приема, трябва задължително да бъде обвързана с договор. В него трябва да бъдат упоменати работното време, трудовото заплащане, извънредният труд, почивката и социалното осигуряване. В голяма част от страните има и колективни трудови договори, които договарят по-висока минимална ставка, ако работим на полето. Васильонова обясни, че ако подписваме договора в България, трябва да сложим подписа си върху документ на български език, но ако вече сме в чужбина, е редно да има някой, който да говори езика ни и да ни обясни условията.

"В голяма част от държавите членки, където има остра необходимост от работна ръка в сектор "Земеделие", работодателите предлагат възможност за настаняване - това работникът трябва да го знае преди да е тръгнал и да е се е информирал ясно", подчерта Васильонова.

Тя отбеляза, че българите проявяват интерес да работят най-вече в Германия, Италия, Франция и Испания, но все по-често виждаме и хора, които заминават за Холандия и Белгия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase