Петър Москов. Снимка: архив, БТА
fallback

Здравният министър Петър Москов заяви, че познава ситуацията, в която работят медиците и амбицията на кабинета е за промяна.

Министърът се обърна към заетите в системата в днешния Световен ден на здравето.

Oще по темата

"Не мисля, че се нуждаете от шаблонни благодарности за професионализма и отдадеността, проявявани по отношение на пациентите, защото съм наясно, че похвалите и честитките не дават здрав сън и достоен живот", посочва той в обръщението си по повод празника.

По думите на Москов добро е управлението, което осигурява социално-икономическа стабилност, а такава стабилност е възможна само в държава, която създава и охранява спазването на смислени и устойчиви правила за своите граждани. С това съзнание и с ясно дефинирани цели с екипа ми работим за стабилност и предвидимост, задължително минаващи през реформа в здравеопазването, допълва министърът.

Москов уверява: "Познавам непоносимостта на ситуацията, в която системата изисква от Вас да сте първо търговци и после лекари, а пациентите Ви обвиняват за това. Знам тежестта на бронята на цинизма, с която заменяме общественото уважение към професията – уважение, отнето от социалистическо или монетарно доктринерство, вменяващо ни ролята на интелектуални пролетарии, работещи на норма. Факт е, че за кадърните лекари и сестри оставането в България е икономически нелогично, на инат или като знак на почит към поколенията на нашите учители. Разписаната цел на правителството е да промени това".

По думите му амбицията на кабинета е работещите в здравеопазването да се гордеят с професията си, "да заспиват с удовлетворение, да имат условия за развитие и реализация, да имат трайното и реално усещане за достоен живот".

"Целта е да променим системата така, че пациентите да бъдат доволни от получаваните услуги, да имат доверие в лекарите си, да живеят по-дълго в добро здраве, да им бъде гарантирано европейско здравеопазване", пише още Москов. Според него, ако работещите в системата поискат промяна и направят нужното да я наложат, анахронизмите в здравната ни система ще останат лош спомен.

Това е истината и в нейното реализиране е празникът, а отвъд истината остават интерпретациите, разказът за рейтинги, арогантните опити за извиване на ръце и истерията за запазване на статуквото, от което пациентите страдат, а лекарите и сестрите бягат в чужбина, изтъква Москов.

В деня на професионалния си празник обаче частни и общински болници протестират заради лимитите за лечение, наложени от Здравната каса.

Протестът е с ленти и прекратяване на работа за определено време. Според медиците формирането на листи на чакащи и отказът на Касата да плати за извършено лечение не само ограничават достъпа на пациентите, но и нарушават основните им права, гарантирани от Конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

kali anesti

преди 9 години

pak e vzemal raiski gaz gratis?!

28

Анонимен

преди 9 години

Този го познавам, той е син или герой на Фреди.

27

Анонимен

преди 9 години

Alo Moskov parvo trabva da sa lekari...a posle targovci.kato polagache Hipokratovata kletva...za pari li misleche azak uvagavah te...veche Ne

fallback