Снимка: Булфото, архив

Работещи в частни болници, подкрепени от 10 общински  болници, ще протестират символично утре, съобщиха в Националния пресклуб на БТА петима представители от Българската болнична асоциация.

Още по темата
Общинските болници, подкрепящи протеста, членуват в Сдружението на общинските болници в България. В сдружението има общо 36 болници, каза за БТА председателят му д-р Неделчо Тотев.

Той посочи, че до 14.00 ч. днес трябва да бъде уточнена подкрепата за утрешния протест, но към 12.00 ч. е била заявена от десет болници.

Протестът е срещу новата методика за остойностяване и заплащане на медицинската дейност на лечебните заведения, посочиха лекарите.

Според тях тя е командно-административен метод, който ще ограничи работата на болниците, ще ограничи свободния избор на пациентите за лечение и ще увеличи случаите на корупция.

Лекарите подкрепят тезата за отмяна на методиката и връщане на предишният начин на заплащане на дейностите, както и налагане на строг контрол на разходите.

Представителите на асоциацията настояват за реално остойностяване на медицинските услуги, за постепенна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, по-свободен пазар и достъп до медицинските услуги, с държавна, а не с административна регулация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase