Снимка: Булфото, ахрив

Частни и общински болници се вдигат на протест утре заради лимитите за лечение, наложени от здравната каса.

Това съобщиха от Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация, в която са едни от големите частни клиники, пише в. "Стандарт".

Протестът съвпада с Международния ден на здравния работник - 7 април.

"Обсъждаме да сложим протестни ленти, както и да прекратим работа за определено време, но няма как да затворим вратите на болниците", каза д-р Неделчо Тотев, председател на сдружението на общинските болници.

Очаква се към медиците да се присъединят и пациенти.

От Националното сдружение на частните и Центъра за защита правата в здравеопазването болници междувременно атакуват правилата, по които НЗОК налага финансовите рестрикции, в съда. Според тях формирането на листи на чакащи и отказът на касата да плати за извършено лечение не само ограничават достъпа на пациентите, но и нарушават основните им права, гарантирани от конституцията.

С твърдите лимити, които НЗОК наложи, клиниките са длъжни да се вместят в около 90% от реално заработените пари през миналата година.

По този начин обаче те са принудени да връщат пациенти и да правят листи на чакащите. Другият вариант е хората да си плащат кеш за лечението.

Коментари Напиши коментар

7

Бъдеще НЕ за БГ

преди 6 години

Като у САЩ.Имаш кинтиТО-живеееш. Нямаш- айде следващия...Но да не забравяме, малцинствата са цвенца.Тоест *** бежанци децата им и децата на децата им могат да си веят х** докато искат. Сериозно, този модел е много крехък и никъде няма да издържи...

6

Политик

преди 6 години

българина не заслужава образование и здравеопазване - това да не ви е комунизъм. Който има пари - ще го лекуваме, който няма да мре. Освен ако не е бежанец или малцинство - тогава може. Айде махайте се, да не се обадя в полицията да ви изпонарестуват всичките, за гдето нарушавате демократичните устои с комунистическите си претенции...

5

анонимен

преди 6 години

вижте в кои сфери се вихри дсб в здравеопазването и в енергетиката ив ивановпървото ще ни умори а второто ще умори живите